Да се обмисли и предложи ясна визия за интеграцията на

...
Да се обмисли и предложи ясна визия за интеграцията на
Коментари Харесай

ИПИ с препоръки към проектите за Спешната помощ в Плана за възстановяване

Да се обмисли и предложи ясна визия за интеграцията на двата плана от Националния проект за възобновяване и резистентност, засягащи системата на незабавната помощ, като авансово се обясни ще има ли спомагателни промени в този подсектор на опазването на здравето и по какъв начин плановете ще ги обслужат. Това оферират в свое мнение по отношение на интеграцията на политиките и промените в региона на незабавната помощ от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Припомняме, в Плана попадат два плана, свързани със незабавната помощ у нас, като единият включва оказването на здравна помощ по въздуха, а другият – възстановяване на системата на тел. 112.

Според ИПИ планът, обвързван с оказването на незабавна помощ по въздуха, запълва празнота при даването на незабавна здравна помощ на жителите в страната. „ Той е добре стимулиран и относително добре разказан. Записана е общата идея за действие на въздушната незабавна помощ, само че липсват всевъзможни елементи във връзка с действие и консолидиране в системата на незабавната помощ на България сега. Създаването на още едно държавно звено (агенция), което да управлява тази система, евентуално ще затрудни в допълнение постигането на мечтаните крайни резултати – по-бърз достъп до незабавна помощ и понижаване на смъртността от незабавни положения. Позитивен миг е включването на разноски за образование на личния състав “, означават от Института.

В другия план пък съгласно тях липсва ясно изразена концепция какво тъкмо се чака да се усъвършенства в даването на здравните услуги и по какъв начин ще способства планът към развиване на здравната система и какъв ще е крайният резултат за обществото.

Недостатък и на двата плана е неналичието на ясно и точни измерими знаци за оценка на резултат, считат от там.

Според ИПИ би трябвало да се проучва какви промени ще са нужни във действието на незабавната помощ и предлагането на кои услуги ще се свие за сметка на новите услуги, които ще бъдат въведени.

„ Критично значимо е да се обясни по какъв начин ще действа незабавната помощ по въздуха на районно равнище – кой и по какъв начин ще обслужва болните, за какви положения и при какви условия ще бъде достъпвана тази помощ, кой и по какъв начин ще координира наземната и въздушната незабавна помощ в синхрон “, показват от Института в мнението си.

Те считат още, че е належащо да се включват ясни знаци, посредством които да се мери има ли усъвършенстване в даването на услугата за пациентите на телефона за незабавни повиквания.

„ Важно е също да се обмисли по какъв начин ще се финансират настоящите разноски, нужни за действие на системите след привършване на плановете, защото те евентуално ще бъдат обилни и това слага провокации пред устойчивото обмисляне и приоритизиране в рамката на обществените финанси в бъдеще “, акцентират от ИПИ.

В умозаключение от там означават, че незабавната помощ е сериозно значима за пациента и е целесъобразно да се следва по-систематичен метод при решение на проблемите в бранша, с цел да се реализира оптимален резултат и да не се разпиляват запаси.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР