Да се намалят нормативите на учителите след 50-годишна възраст, за

...
Да се намалят нормативите на учителите след 50-годишна възраст, за
Коментари Харесай

Предложение: Да се намалят нормативите на учителите след 50-годишна възраст

Да се понижат нормативите на учителите след 50-годишна възраст, с цел да имат по-малко часове и да бъдат съхранени до пенсионната възраст, която скоро ще стане 65 година

За това упорства Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа ". Ог там желаят също при отработване на 4 година учителите да употребяват 1 година за подготовка и рехабилитация, без да работят с възпитаници.

И още - да се употребява добавката от учителския пенсионен фонд абсолютно, даже и когато учителят избира ранното пенсиониране. От Синдиката се базират на резултатите от проучване на МОН, съгласно които българският учител е двойно по-претоварен от европейските си сътрудници.

Що се касае до пенсионирането, припомняме какви са изискванията при този развой.За да се случи това, всеки би трябвало да извърши избрани критерии, които са избрани в Кодекса за обществено обезпечаване.

Ако желаете да се пенсионирате през 2022 година, тотрябва да имате навършени 61 години и 10 месеца за дамите и 64 години и 5 месеца за мъжете. Освен това би трябвало да иматезачетен застрахователен стажот 36 години и 2 месеца за дамите и 39 години и два месеца за мъжете. Тези условия обаче важат единствено до края на 2022 година Причината е, че всяка година минималната възраст за пенсиониране пораства с по 2 месеца за дамите и с по 1 месец за мъжете.

Това ще продължидо 2037 година, когато мъжете и дамите ще стартират да се пенсионират на една и съща възраст – навършени 65 години. Същото се случва и с осигурителния стаж. Минималният стаж, необходим за пенсия, се покачва всяка година с по два месеца и за двата пола. Така следващата година дамите, които желаят да се пенсионират, би трябвало да са навършили 62 години и да имат стаж от 36 години и 4 месеца, а мъжете – 64 години и 6 месеца и 39 години и 4 месеца стаж. Нарастването на изискуемия стаж ще продължи до 2027 година, когато за дамите той ще стане 37 години, а за мъжете – 40 години - и ще се резервира на тези равнища през идващите години. Хората, които в предишна година са изпълнили условията за стаж и възраст, ще могат да се пенсионират и през идващите години, без значение от това дали има промени в изискванията за пенсиониране.

Таблица с нужните години и стаж за пенсиониране през гледващите години, можете да видите.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР