Да се наемеш да говориш за човек, който сам умее

...
Да се наемеш да говориш за човек, който сам умее
Коментари Харесай

Живот, белязан от много познанства

Да се наемеш да приказваш за човек, който самичък умее да приказва красиво и правилно за себе си, е риск, само че и предизвикателство. И откакто се замислих над убеждението си, че следващата ми гостенка - поетесата Красимира Кацарска, в многотомното си книжовно дело си е направила луксозен автопортрет, за какво да не се базира на нейната услуга, представяйки деветия й том "Съкровения " с цитати от личното й стихотворно творчество. До това решение стигнах след дълго другарство с нейния поетичен том. Та нали в този салон - Файтона, в който тя нееднократно е била, словото на гостуващия създател е с преимущество.
"Бегли познанства бележат напълно живота ми./ Срещам се с хора, които със слово завоювам./ Думи час-два... и - сбогом.../ Мои читатели, мои другари,/ по какъв начин е прелестен денят ми, споделян измежду вас.../ Мои отдавнашни, мои настоящи познати,/ седнал съм против вас, приказваме очи в очи.../ Как желая словата, раждани в наслада и болежка,/ да бъдат одобрявани с наслада и благослов./ През всички години в моята памет за комка/ вземам само религия и доста обич.../ Читатели мои, минавам с драми сърдечни пред вашия взор... "
"Мартеници отново завързват/ благите ми възпитаници.../ Празникът по този начин започва/ - часовете просто тичат./ Мисля си, че си е точна/ диагнозата "обичам "... "
"Идват отново часове на отмалялост./ Пиша бързо, че времето тича./ И измежду непознати книги затворена/ в своя свят претъпкан надзървам... "
"Още дълго ще мога да бъда/ единствено себе си в този живот. "
"Имам към този момент доста другари,/ претърпявам наново посредством тях./ И не укривам, че в действителност обичам/ да пътувам за срещи без боязън... "
"Когато заговорят листопадите,/ ще потегли към огромната река./ И всички ще спася за момент от кладите./ Ще бъда на страдалците сестра... "
Това не са нейни камъни, хвърлени от мен в градината й. Това са цветя от нейната градина, за вас, другари на поетичното слово... Тя самата твърди, че е шемет от думи. И ще го потвърди още веднъж... Днес...
Лиричната книга "Съкровения ", която е девети том в цялостните събрани съчинения на поетесата и публицистката Красимира Кацарска, ще бъде показана на 25 юни от 18 ч. в Националния книжовен салон "Старинният файтон " на ул. "Лайош Кошут " 34, Дома на Дядото.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР