Да се ликвидира възможността главният прокурор да разпорежда на всички

...
Да се ликвидира възможността главният прокурор да разпорежда на всички
Коментари Харесай

Правосъдие за всеки предлага: Главният прокурор да не командва и закриване на специализираните съдилища

Да се ликвидира опцията основният прокурор да разпорежда на всички останали обвинители, да се промени съотношението на квотите във Висшия правосъден съвет и да се закрият профилираните съдилища. Това са концепциите за правосъдна промяна, предлагани от организацията " Правосъдие за всеки ". Оттам не за първи път оферират хрумвания за промени, само че до момента те не са били възприемани от ръководещите.

Без пълководец

От " Правосъдие за всеки " акцентират, че фигурата на основния прокурор постоянно е била източник на въздействие в правосъдната система.

" Той е претрупан от Конституцията с безспорна, безконтролна и неограничена власт, както и със мощно институционално водачество във Висшия правосъден съвет (ВСС) ", пишат те.

От организацията показват, че съгласно главния закон основният прокурор има пълномощието да реализира контрол и управление върху работата на всички прокурори. Едновременно с това в Закона за правосъдната власт е указано, че структурата на прокуратурите в страната дублира тази на съдилищата, т.е. областен съд – районна прокуратура и по този начин до висшото равнище. Там обаче против висшите съдилища – касационен и административен – не стоят съответните прокурори със своя оперативна самостоятелност, а подчинени на основния негови заместници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР