Да се крие зад Европейския съюз няма да донесе нищо

...
Да се крие зад Европейския съюз няма да донесе нищо
Коментари Харесай

Турция: Да се крие зад ЕС няма да донесе нищо добро на Гърция

Да се крие зад Европейския съюз няма да донесе нищо положително на Гърция, съобщи през днешния ден турският външен министър, като прикани Атина да съблюдава интернационалното право, съобщи Анадолската организация.

Отговорът на Гърция на турското писмо по отношение на разногласията в Егейско море, което Анкара изпрати до Организация на обединените нации, НАТО, Брюксел и водачите на страните членки на Европейски Съюз по-рано този месец, беше " слаб " и в него липсваха " правни причини ", съобщи Мевлют Чавушоглу пред кореспонденти в югозападния окръг Мугла, съобщи Българска телеграфна агенция.

Турция изпрати писмото след месеци на напрежение с Гърция, наблягайки на нуждата от договаряния, учредени на интернационалното право, за намиране на обективни решения на разногласията.

" Казахме им да не слагат трети страни сред нас. Това беше наше съглашение ", сподели Чавушоглу, визирайки визитата на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в Съединени американски щати през лятото и недоволствата му от Турция.

Министърът акцентира, че Анкара неведнъж е полагала старания за решение на проблемите посредством дипломация.

Подчертавайки, че би било неточност Атина да се пробва да се " скрие зад Европейски Съюз ", Чавушоглу подлага на критика също и блока, който по думите му е привързан и не оказва помощ за постигането на решение на разногласията.

Турският първи посланик съобщи, че Турция е длъжна да пази правата на Севернокипърската турска република, приета единствено от Анкара, и на кипърските турци в качеството си на страна поръчител в Кипър и даде обещание, че ще продължи да го прави.

Той подлага на критика решението на Съединени американски щати за анулация на оръжейното ембарго по отношение на Република Кипър, което оцени като " премия " за " отдръпването от Русия " на фона на войната в Украйна.

" Те (кипърските гърци) може и да са сътрудничили на Съединени американски щати против прането на пари, само че би трябвало ли премията да е оръжие? Можеше да е нещо друго, да вземем за пример парична поддръжка ", добави той.

Според Чавушоглу този ход е нарушил уравновесената политика на Съединени американски щати във връзка с острова и я е направил напълно прогръцко-кипърска.

" Години наред Съединени американски щати имаха уравновесена политика във връзка с острова. Следваха уравновесена политика сред кипърските турци и кипърските гърци, както и сред Турция и Гърция. Сега, през последните две години, те се отдалечават от тази уравновесена политика ", съобщи министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР