Да се каже, че Павел Дуров е странна птица, би

...
Да се каже, че Павел Дуров е странна птица, би
Коментари Харесай

Telegram: Войната без цензура

Да се каже, че Павел Дуров е странна птица, би било едва изказване. Създателят на " Вконтакте ", рускоезичната обществена мрежа, която му завоюва прякора " съветският Зукърбърг " и която след това напусна наложително, през днешния ден ръководи най-могъщата платформа за разпространяване на информация от войната в Украйна: Telegram. И тази позиция наподобява не му харесва.

" Не желаеме Telegram да бъде употребен като инструмент за разширение на спорове и подстрекателство на междуетническа ненавист. Ако обстановката ескалира в допълнение, ще помислим за отчасти или цялостно прекъсване на каналите в Telegram, които оперират в страните в спора, до момента в който той продължава ", написа Дуров в личния си канал.

Само часове по-късно излезе с нова информация: прекъсване на канали няма да има, тъй като за доста хора те са единственият метод да се осведомят за войната.

Дуров, наподобява, за пръв път се опасява по какъв начин ще бъде употребявано творението му. В Telegram няма цензура - в украинските канали за войната можете да видите безчет трупове, изгорели или не, да следите онлайн обстрели с ракети и други Същото, с противоположен знак, може да се види в съветските канали. И в двата случая информацията е сложна за удостоверение и почитателите на каналите бързо влизат в медиен балон, за който е неразбираемо дали дава справедлива визия за военните дейности и действителността в Украйна.
Реклама
Преди войната да излезе на напред във времето, Telegram бе критикуванa, че вътре няма модерация, което я слага в прорез с модерната версия на обществените мрежи като Фейсбук и Twitter, където потреблението на неверната дума ще ви прати в " изолатора " за 30 дни. В Telegram, за сметка на това, можете да откриете всичко: от занимателни стикери и канали за мемета до комфортно място за търговия с опиати или сборище на поддръжници на Хитлер. Казано в резюме, всичко е разрешено, също като в ранните дни на интернета.

Самият Дуров в никакъв случай не е имал проблем с това - той е отказвал достъп до приложението и на съветските, и на американските управляващи, което го прави нещо като човек без страна. " Аз персонално не съм огромен почитател на концепцията за страни ", споделя Дуров пред New York Times в края на 2014 година Две години по-рано, точно на Деня на успеха, Дуров разгласява в Twitter, че " преди 67 години Сталин отбрани против Хитлер правото си да потиска руския народ. "
Кои са братя Дурови
Павел Дуров, дружно с по-малкия си брат Николай, основават обществената мрежа " Вконтакте " през 2006 година Тя е на процедура клонинг на Фейсбук, а оценката на компанията доближава 3 милиарда $. Дурови бързо се сблъскват с политическата действителност в страната: през 2011 година, до момента в който Путин към момента е про-форма министър председател, а не президент на страната, държавното управление желае от компанията да отстрани страниците на опозиционни политици. Полицията даже идва на крайници пред дома на Дуров, само че си потегля, откакто той отхвърля да им отвори и вместо това разгласява фотография на куче с качулка.

Година по-късно, през 2012 година, имейл платформата Mail.ru, която по това време има миноритарен дял във " Вконтакте ", стартира да търси метод за придобиване на надзор над цялата обществена мрежа. Дуров, който в началото дава отговор в личен жанр - посредством фотография със междинен пръст - продава останалия си 12-процентов дял през декември 2013 година на съветския олигарх Иван Тарвин. По-късно Тарвин препродава акциите си на Mail.ru, като по този метод компанията има към този момент 52% от капитала.
Реклама
През април 2014 година към този момент е изхвърлен от личната си компания, малко откакто отхвърля да блокира страницата на Алексей Навални в обществената мрежа, както желаят управляващите посредством публична заповед. В дребното си обществени изказвания по-късно Дуров споделя, че обществената мрежа е овладяна от близки до Путин хора, като с изключение на случая с Навални, е имало претенции и за персоналните данни на хора, взели участие в украинските митинги през същата година.

Така завършват фантазиите на Дурови за свободен интернет в Русия. Още при започване на кариерата си Павел споделя, че се надява падащите цени на петрола да накарат Русия да се промени и стопански, и политически. Тези очаквания са напразни, дружно с фантазиите му Русия да бъде пионер в интернет стопанската система. " Най-хубавото нещо в Русия беше, че интернетът беше напълно нерегулиран ", споделя през 2014 година Дуров.
Telegram, където се случват войни и революции
Telegram се появява на бял свят през 2013 година, още преди Дуров да напусне наложително " Вконтакте ". Първоначално приложението е известно най-вече измежду хората, занимаващи се с криптовалути, поради набирането на 1.7 милиарда $ посредством монетно предложение (ICO). Telegram е известно като " несъмнено " приложение, което криптира диалозите, само че това не е тъкмо по този начин - по дифолт чатовете не са криптирани и с цел да влезе консуматор в подобен би трябвало да го направи ръчно. Сървърите с данни са централизирани. Дори по този начин обаче отбраната на Telegram е задоволително мощна и дали обещано държавно управление ще стигне до данни от него зависи напълно от компанията - или по-конкретно, Павел Дуров, който към този момент е потвърдил, че няма такива планове.

Популярността на Telegram скочи през 2020 година, когато започнаха всеобщи митинги в Беларус, ориентирани против президента Александър Лукашенко. На фона на, която е нещо приблизително сред същинска медиа със лично наличие и разпределител на информация в Telegram.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Телекоми 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Свят Реклама
Към края на 2021 година потребителите на Telegram са над 550 млн. Това число евентуално е скочило през последните дни, поради милиони нови консуматори, които наблюдават канали като The Kyiv Independent, " УНИАН ", " Украина Сейчас " и даже персоналният канал на Рамзан Кадиров.

Но най-странното по отношение на приложението е, че то не прави пари. В него няма реклами, не можете да си купите нищо, не е на абонаментен принцип. Казано с други думи, братята Дуров финансират всичко към приложението и до този миг не са получили нищо в подмяна. Единственото набиране на финансиране е от 2017 година, на стойност 1.7 милиарда $. През 2020 година обаче.

Цялата корпоративна конструкция на Telegram пък е толкоз заплетена от офшорки, че никой даже не знае къде се намира Дуров или екипа му от разработчици. Целта е ясна: компанията да избегне всички вероятни претенции от държавни управления за предаване на данни на нейните консуматори.

Така въпреки Дуров без подозрение да е останал отчаян от развиването на родината си Русия, с която по този начин или другояче не се оприличава, посредством Telegram той основава един дребен остров на свободния интернет подобен, какъвто е при започване на века. Проблемът е единствено, че за разлика оттогава, в този момент там не се разгласяват смешни фотоси на котки (поне не само), само че и обгорени трупове и разрушени блокове. Въпреки всичко, Telegram остава свободна зона за всички, които желаят да предават онлайн и революции, и войни.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР