Да се изправиш очи в очи с мечка в гората.

...
Да се изправиш очи в очи с мечка в гората.
Коментари Харесай

Туристи изживяха тотален кошмар в Стара планина! Срещнаха мечка и...

Да се изправиш очи в очи с мечка в гората. Това не е сюжет от филм, а, става известно, напълно действително и даже обикновено, нещо, което се случи и на чиновник на Канал 3. Знаем ли по какъв начин да реагираме в сходна рискова обстановка?
Прекрасно време, прекрасен планински маршрут в Стара планина и положителни другари. Така за Ангелина Гьошева наподобява неделният ден, когато към 18 часа спокойствието ненадейно напуща компанията. На връщане от хижа Мазалат към село Скобелево в Стара планина, компанията чува ръмжене на мечка. Изплашват се, само че не стопират да вървят. Километър по-надолу животното взема решение и да им се покаже.
" В близкото дере я видяхме по какъв начин се е затичала към нас ", връща се към тези инфарктни мигове Ангелина и добавя: " Започнахме да тичаме. Мечката изскочи, ръмжейки, на два крайници, на няколко метра от нас. Да, доста се уплашихме, не знам дали това беше съответната реакция от наша страна, само че ни се размина. "
Ако претърпяното от Ангелина ви звучи необикновено, би трябвало да знаете, че то може да се случи на всеки екскурзиант в българските планини. Защото с изключение на място за разходки, планината е на първо място дом на диви животни. Срещата с мечка, обаче, надалеч не значи, че ще се случи нещо с съдбовен край.
Въпреки внушителния си външен тип, по принцип мечките не са нападателни и не атакуват. Хранят се най-вече с плодове и зеленчуци, а срещата с хора за тях е или демонстрация на любознание, или предизвестие, в случай че се усещат по някакъв метод застрашени.
" През деня могат да се срещнат тъкмо в настоящия сезон или късна есен, защото преди месец са се събудили от зимен сън и защото във високите елементи на планините към момента има сняг, слизат по-надолу с цел да наваксат това, което са изгубили през зимата – към 30% от тежестта си…..въпреки всичко не бърза да нападна, задачата й е да ви прогони”, разяснява Васил Мадолев, началник на екип в " Парк за танцуващи мечки”, град Белица
Ако това ни се случи, най-важното е да запазим хладнокръвие. А след това…
" Това, което прави мечката, а би трябвало да вършат и хората, е да почнат да отстъпват постепенно обратно. Навежда се главата, гледа се леко встрани и се отстъпва постепенно обратно. В никакъв случай не се тича. Ако имате връхна дреха или раница и ги хвърлите, това работи ", поучава Васил Мадолев.
" Ако се попадне на мечка, която желае да нападне да убие, това проличава. И тогава към този момент би трябвало да легнете на кълбо и да стоите неподвижно. Правите се на починал. Трябва да покажете примирение. Ще ви поразбута малко, само че ще ви остави намира. Най-сигурното е спрея за мечки. Вече го има на всички места, той работи сигурно.”
От " 4 лапи " успокояват, че мечката е може би единственото диво животно с минимум набези над хора. За жертви пък даже не можело да се приказва. В България Васил си спомня за 1 или 2 такива случая, събитията към които и до през днешния ден не са напълно ясни. За това се радвайте на природата и не слушайте поговорката " Който го е боязън от мечки, да не върви в гората”!

Източник: Канал 3
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР