Да се ходи на почивка е чудесно, но да се

...
Да се ходи на почивка е чудесно, но да се
Коментари Харесай

На почивка без багаж. Идва ли нова мода при пътуванията?

Да се върви на отмора е отлично, само че да се натрупа куфари, сакове и раници с багаж – не е. А още по-лошото е, че постоянно нещо ще бъде забравено, все някаква дреха или движимост ще бъде пропусната – макар устрема ни да вземем всичко най-важно. Проблемът с багажа става още по-сериозен, в случай че самолетната компания го загуби. Тогава почивката може да се трансформира в призрачен сън.    От известно време някои страни, известни туристически дестинации, се пробват да наложат нова процедура, приканвайки да не вземат облекла по време на пътешествието си, а да ги наемат на място.    От екологчина позиция по-малкото багаж значи по-малко изхвърлени от самолетите нездравословни газове в атмосферата. С тази цел неотдавна Japan Airlines приканва задграничните туристи да не носят багаж със себе си. Вместо това избрани хотели в Токио, Осака и Фукока оферират доставка на разнообразни по жанр, размери и цена тоалети за посетителите. 

Разбира се, има и рецензии към сходни начинания с аргумента, че по този начин просто се цели похищение на вниманието от самолетните компании, които вместо да вземат ограничения, се пробват да трансферират отговорността на клиентите си.    Свалянето на персоналния багаж от самолета не е най-хубавият метод за понижаване на въглеродния отпечатък, споделя Джъстин Франсис от английската организация Responsible Travel пред BBC.    „ Персоналната отговорност е значима, нововъведението е нещо ужасно, само че те не трябва да ни разсейват за систематичните проблеми ”, разяснява Франсис, който е уверен, че самолетните компании се пробват да трансферират бремето за замърсяването върху пътуващите. Тези проблеми би трябвало да се вземат решение по други способи като по-високи налози за замърсителите да вземем за пример, счита той. 

Алпите   Япония не е единствената дестинация, до която се предлага пътешестване без носене на личен багаж. Идеята намира последователи и измежду алпийските зимни курорти на Франция, Швейцария и Австрия.    При тези спортове в действителност става дума за обемно съоръжение – ски, сноуборд, доста екипировка – якета, панталони, ръкавици, очила и други. Затова на туристите се споделя, че могат да оставят всичко вкъщи и да наемат каквото им е потребно на място.    Това е изключително комфортно за хора, които пътуват с трен да вземем за пример.    „ Лесно е да се подготвиш за зимна почивка с малко багаж, когато знаеш, че оборудването те чака на място. Всяка създадена движимост има своя въглероден отпечатък и по тази причина е по-разумно, в случай че една се употребява от доста хора “, споделя Криси Рой, управител в организация HotelPlan, сплотяваща европейски туроператори. 

Дубровник   Ако Венеция бе първият град, обмислящ възбрана на куфарите на колела, с цел да резервира здрави претъпканите улици, то Дубровник е първият, който вкарва мярката.    Наскоро локалната администрация на известния хърватски град разгласява просветително видео за туристите, в което са изброени множеството ограничавания – без свободно движещи се домашни любимци, без разходки без облекла, без дърпане на куфари на колела (а носенето им), без селфита на избрани места.     Източна Африка    Из националните паркове на Кения, Танзания и Уганда за пръснати голям брой хижи за настаняване, които оферират сафари завършения. Тук съответни забрани няма, само че от пасажерите се очаква да схванат и уважат нуждата да дойдат с по-лек багаж и още веднъж се избират меки чанти и куфари без колела. Причината е елементарна – неведнъж самолетите са дребни и отделенията им не побират такива куфари.    Освен това не ви трябват доста облекла за сафари в Африка, споделя Кати Боате, основен изпълнителен шеф на туристическата организация Cartology Travel.

Повечето места за настаняване обезпечават тоалетни такъми, репелент, кърпи и слънцезащитен крем, прибавя тя.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР