Да съчетаеш две любими занимания в едно е истински релакс.

...
Да съчетаеш две любими занимания в едно е истински релакс.
Коментари Харесай

В Балкана: Хижа посреща с чай и библиотека

Да съчетаеш две обичани занимания в едно е същински релакс. За запалените планинари, които питаят и обич към четенето, към този момент има забавно предложение, без да мъкнат томове в раницата. Дестинацията е хижа „ Козя стена ”, където домакините ви посрещат, с изключение на с легло и обичайния билков чай, към този момент и с библиотека.

Уютният дом на книгите се намира в местността „ Хайдук чешма ” на съвсем 1600 м. надморска височина в Средна Стара планина, в Троянския дял на Национален парк “Централен Балкан ”. В непосредствена непосредственост до нея се разгръщат едноименните резерват и връх. Хижата е каменна триетажна постройка, която може да приюти едновременно 92-ма планинари.

Поради размерите, структурата и разположението си през есенните, зимните и пролетните месеци тя е много студена, а през лятото водата би трябвало да се пести, тъй като изворът елементарно пресъхва при горещини. Отоплението е с печки на твърдо гориво, на стая се поставя по една кофа дърва на вечер, а храненето е в обща туристическа трапезария.

Суровите условия обаче се компенсират от кристално чистия въздух, девствена природа и спиращи дъха пейзажи. Гостоприемният тим хижари от „ Козя стена “ чакат хора с авантюристичен дух, а книжният престой е на светлина, създавана от новата им слънчева система.

До хижата няма авто път, може да се стигне единствено пешком, по тази причина пък разновидностите са доста и разнообразни. За феновете на планината, които не обичат да повтарят едни и същи пътеки, съвсем постоянно съществуват други възможности за връщане. Един от най-кратките е Беклемето – х. „ Козя стена “, обозначен с алена туристическа маркировка, който се минава почти за 2,30 часа.

С такава дълготрайност е преходът от х. „ Еко “, половин час от горната страна прибавя пътя от х. „ Хайдушка ария “. Той е със зелена маркировка. Най-дългият преход, който лишава 6 часа на добре готови планинари, е по маршрута село Христо Даново – хижа „ Козя стена “ през Орозтепе, обозначен със зелена туристическа маркировка. На уеб страницата на хижата има в детайли разказани 7 пътя с GPS координати.

Не тръгвайте, без да сте се уведомили добре за сложността на трасетата и метеорологичните условия, предлагат хижарите и спасителите. Те си имат и спомагателни правила, като „ да си вземете възприятието за комизъм и да оставите напрежението у дома ”. И не забравяте да почетете горе.

Благодарение напъните на Таня Даскалова, хижар на х. „ Козя стена “, за 2 години самодейността за събиране на книги се е разраснала от къщурка за свободен продан до библиотека, която към този момент наброява 650 книги. Принципът на деяние в тази библиотека на високо е простоват: взимаш книга, четеш и връщаш. Може и единствено да оставиш, с цел да бъде четена от идващите гости на хижата.

В прехвалената Турция: Мизерия, нечистотия и апетит в 5-звезден хотелБългари заплатиха за ултра ол инклузив в Турция, а мръсотията, която завариха, бе ужасяваща
Българи пл…Sep 14 2019vijti.com

Инфо: Марица

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР