Да работиш с бормашина всъщност не е престъпление. Въпреки това

...
Да работиш с бормашина всъщност не е престъпление. Въпреки това
Коментари Харесай

Защо в Русия над 450 професии са забранени за жени?

Да работиш с бормашина в действителност не е закононарушение. Въпреки това предприятието за поправки на Юлия и Надя е неразрешено. Поради простата причина, че собственичките му са дами.

В Русия над 450 специалности са неразрешени за дами. Защото минават за " доста рискови ". В листата са включени дърводелството, ВиК, електроуслугите и още доста други специалности. На дамите е неразрешено също по този начин повече от два пъти на час да подвигат над 10 кг...

Още от руско време

Юлия и Надя се опълчват против тези закони. И против обичайното разделяне на функциите. " Много рядко хората гледат благожелателно на нашата работа. Най-вече мъжете. Не ни споделят: Браво! Майсторска работа! В множеството случаи просто ни гледат недоверчиво. Или даже ни се присмиват. И съвсем постоянно реагират отрицателно ", споделя Юлия Борец.

В Русия разделянето на функциите има дълбоки корени. А съветските закони го ускоряват още повече: тежкият физически труд вредял на здравето на дамата и на детеродните ѝ качества.

Идеята за отбрана на дамите от " рискова " работа е още от руско време, когато в годините след войната държавното управление си слага за цел да усили раждаемостта. Но най-новият лист със неразрешени за дами специалности е гласуван през 2000 година. И не са по никакъв начин малко руснаците, които считат тези забрани за смислени.

" Мъжете би трябвало да печелят пари за фамилията. Това е тяхна работа. Дълго, доста дълго мъжете са били ловци, а дамите са наглеждали у дома печката ", споделя един минувач в Москва. А една жена прибавя: " На дамите несъмнено не би им било елементарно да подвигат релси да вземем за пример. За мъжете пък е мъчно да плетат или да бродират. Всеки си има своята роля ".

" Архаично "

Юлия Островская от московския Център за обществено и трудово право намира листата със неразрешените за дами специалности за остарял и дискриминиращ: " Списъкът би трябвало да бъде преразгледан, с цел да се откри дали в днешно време тези специалности в действителност към момента са рискови. Когато трудовите условия фактически са рискови, това се отразява еднообразно неприятно и на мъжете, и на дамите. А това значи, че законът третира друго мъжете и дамите ".

Да трансформират схващането за разделянето на функциите - за Юлия и Надя това е също толкоз значимо, колкото и да упражняват специалността, която са си избрали. Затова двете са решили да работят единствено за дами.

" Понякога клиентките ни споделят: Я, какъв брой забавно! Това несъмнено е сложна работа. Тогава им отвръщаме: Хващай гаечния ключ и затягай! Много постоянно нашите клиентки ни оказват помощ при ремонта. Тогава, естествено, не им взимаме пари ", споделя Юлия. А нейна клиентка прибавя: " За разлика от мъжете-майстори, Надя и Юлия постоянно беседват с мен като с равна. И деликатно ме изслушват какво желая ".

Въпреки че законът е против тях, Юлия и Надя възнамеряват да разширят компанията си. И да назначат на работа единствено дами. За да покажат на новото потомство, че стига да искаш, можеш да постигнеш всичко
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР