Да работиш четири дни, а да получаваш заплата за пет,

...
Да работиш четири дни, а да получаваш заплата за пет,
Коментари Харесай

Изкуственият интелект може да направи 4-дневната работна седмица неизбежна

Да работиш четири дни, а да получаваш заплата за пет, е фантазия за доста чиновници. И въпреки всичко трагичните промени на работното място в епохата на пандемията трансфораха тази в миналото непостижима концепция в действителност за някои служащи. И защото се появяват повече световни данни, все по-голям брой компании ухажват метода след позитивни резултати от експериментиране в страни, в това число Обединеното кралство, Исландия, Португалия и други, написа BBC.

Сега, до момента в който пилотните планове не престават, различен фактор се намеси в комбинацията. Изкуственият разсъдък (AI) набира скорост на работното място и някои специалисти считат, че може да форсира приемането на четиридневната работна седмица.

Данните от основания в Лондон Tech.co, събрани в края на 2023 година, придават меродавност на тази концепция. За въздействието на технологиите върху работното място за 2024 година компанията интервюира повече от 1000 бизнес водачи в Съединени американски щати.

Изследователите откриват, че 29% от организациите с четиридневна работна седмица употребяват необятно AI в интервенциите на своите компании, прилагайки генеративни AI принадлежности като ChatGPT, както и други стратегии за усъвършенстване на интервенциите. За съпоставяне, единствено 8% от организациите с петдневна работна седмица употребяват AI в тази степен. И 93% от компаниите, употребяващи AI, са отворени за четиридневна работна седмица, до момента в който за тези, които не го вършат, по-малко от половината са отворени за работа в по-кратки седмици.
Как го вършат някои компании?
В основаната в Лондон организация за цифров дизайн Driftime приемането на AI технология е от решаващо значение, с цел да може бизнесът да работи с гъвкава четиридневна работна седмица.

Като предаваме елементарни задания на принадлежности с изкуствен интелект, ние печелим скъпо време, което преди този момент губехме за мудни аспекти на процеса “, споделя съоснователят Абд Тайо.

„ С принадлежности като Modyfi всички графики са живи и могат да се трансформират, което прави доста по-лесно и по-бързо за нашите дизайнери да основават концепции и хрумвания. “

Тайо има вяра, че има смисъл както за неговите чиновници, по този начин и за крайния резултат да работят през съкратената седмица. „ Вместо спад в количеството работа, основана единствено за четири дни, видяхме удивително високо качество на работа, съчетано с високо задоволство на личния състав. Здравето и щастието на нашия екип са в директна връзка с високия стандарт на създадена работа ", споделя той.

Шейн Симпсън, колективен ръководещ шеф на основаната в Обединеното кралство TechNET IT Recruitment, също има вяра, че AI е фундаментален за триумфа на политиката на компанията за четиридневна работна седмица. Фирмата е разкрила, че инструментите за изкуствен интелект икономисват на всеки от техните консултанти по набиране на личен състав 21 часа седмично, главно посредством автоматизиране на предходни ръчни задания като въвеждане на данни, имейли за удостоверение, инспекция на автобиография и обсег на претендентите. Това понижава времето за заемане на непрекъснати позиции в компанията приблизително с 10 дни.

Това икономисване на време разрешава на екипа ни да реализира седмичните си цели по-рано през седмицата, а гъвкавостта освобождава нашите консултанти от бюрата, позволявайки им да се насладят на подобаващ почивен петък “, споделя Симпсън.

Съкратената работна седмица на компанията освен е повишила продуктивността, Симпсън споделя, че тя е била и основна за привличането на гении за работа в самата компания. „ Опитните експерти по набиране на личен състав са привлечени от нашите рационализирани процеси, до момента в който гениите на начално равнище са нетърпеливи да възприемат нови принадлежности. “ Това подвигна целия бизнес, прибавя той.
Култура на фирмите
Докато AI инструментите сигурно проправят пътя за четиридневна работна седмица в някои промишлености, технологията не може да вкара смяната сама. Организационната просвета в бизнеса също е фундаментална, споделя На Фу, професор по ръководство на човешките запаси в Trinity Business School, Ирландия.

Отвореността към новаторски работни структури, пробното мислене, културата, учредена на високи равнища на доверие, са значими за сполучливото разбиране на четиридневната работна седмица “, споделя тя.

Тъй като цифровата промяна с AI напредва, самите чиновници също би трябвало да имат предпочитание да се покачат, прибавя тя. „ Вместо да се трансформират в елементарни пазачи или прислужници на машини, човешките служащи би трябвало да развият нови умения, които могат да употребяват, допълват и управляват AI, постигайки усъвършенствани резултати. "

Някои промишлености обаче ще се възползват от AI повече от други – изключително тези, които могат да употребяват генеративни AI принадлежности за такива задания, в това число разработка на програмен продукт, основаване на наличие, маркетинг и правни услуги, споделя Фу. Плюс това, развиването на изкуствения разсъдък към момента има какво да извърви, в случай че желае да понижи доста работното време на хората на всички места.

Това, което може да докара до прекосяването към четиридневна работна седмица в задвижван от изкуствен интелект бизнес пейзаж, обаче може в последна сметка да не зависи от роботите. Изисква се присъединяване на изпълнителния шеф и водачите да възприемат нетрадиционната идея, която ще варира според от главната цел и полезности на компанията, споделя Фу.

Вместо да оставят AI да добавя работата на хората, да вземем за пример, някои компании биха могли да го употребяват за автоматизиране на избрани задания, до момента в който натрупват друга работа върху чиновниците, с цел да запълнят новите работни часове.

И въпреки всичко, макар някои запаси, възходящ брой бизнес водачи – в това число тези от някои от най-печелившите компании в света – виждат съкратената работна седмица, движена от технологиите, като неизбежно бъдеще. През октомври 2023 година основният изпълнителен шеф на JPMorgan Chase & Co Джейми Даймън сподели пред Bloomberg TV:

Децата ви ще живеят до 100 години и евентуално ще работят три дни и половина в седмицата. “

Служителите ще би трябвало да изчакат и да видят.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР