Да приемем, че сте мислили за препроектиране на вашето лого.

...
Да приемем, че сте мислили за препроектиране на вашето лого.
Коментари Харесай

Малко и просто не винаги е по-добре

Да приемем, че сте мислили за препроектиране на вашето лого. Не желаете нищо прекомерно фрапантно. Искате да запазите своята известност и да избегнете отчуждаването на съществуващите си клиенти. С този залог минималният дизайн наподобява съвършен. Но минимализмът е жанр, който евентуално може да отслаби дизайна на вашето лого, тъй че не постоянно е най-хубавият избор, казва Zaheer Dodhia, създател и основен изпълнителен шеф на Logo Design. В публикация за Еntrepreneur той разкрива някои значими аргументи, заради които елементарни логотипи до степен на минимализъм може да не са най-подходящи за неговото лого а може би и за вашето.

Загуба на уникалност и запомняне 

Ако направите кратък лист с качества, които едно лого би трябвало да има, две от тях биха били факторите уникалност и запомняне. Те в действителност вървят ръка за ръка. Уникалното лого постоянно се запомня, просто тъй като е неповторимо. Разбира се, това не постоянно значи, че е положително лого. Нито постоянно значи, че е сполучливо.

Когато проектирате лого, което да работи за марката в дълготраен проект, би трябвало да сте наясно, че то ще носи товара на вашите маркови визуализации, а това изисква баланс. Може да е елементарно да усложните логото, добавяйки множество детайли, които не е належащо да бъдат там. Но можете и да сгрешите.

" В предишното съм работил върху лични хрумвания за лого и съм податлив да не преставам да понижавам броя на детайлите, надявайки се, че минимализмът ще внесе изясненост. Но открих, че от време на време несъразмерният минимализъм отстранява всичко неповторимо и запаметяващо се в дизайна. Ако става въпрос за опазване на тези два жизненоважни детайла или поддържане на нещата " минималистични ", тогава несъмнено поучавам да добавите детайлностите назад ", споделя Додхя.

Потенциал за неприятни съобщения 

От време на време срещам лого на компания, която е толкоз минималистична, че не мога да схвана какво е логото. Или каква компания съставлява. Или по какъв начин би трябвало да се усещам по въпроса. Или дали даже съм плануванаъа аудитория. Логото е жизненоважно за маркетинга и идентичността на марката и всичко това се връща към посланието, което логото изпраща.

" Работейки върху ребранда си, желая да подсигурявам, че логото ми прави моята компания и нейните цели ясни. За мен това значи да употребявам смесен знак с графика и името на моята компания. Може да се направи просто, правилно, само че въпреки всичко се изискват няколко спомагателни детайла. И съм подготвен да ги прибавя, с цел да изясня известията си ", споделя той.

Минимализмът е в очите на наблюдателя 

Последната причина да не налагате минимализъм в дизайна на вашето лого е, че всеки дефинира " най-малък "  по друг метод. За комплицираните дизайнери пет детайла могат да се смятат за минимални. За тези ученици на минималистичното учебно заведение един детайл може да бъде съвършенство, а всичко останало е ненужно. 

Графичните дизайнери освен преглеждат минимализма като преносима целева линия, само че и публиката. Ето за какво можете да направите тестово стартиране на лого, с цел да получите обратна връзка от непредубедени трети страни. Все пак всички мнения са евентуално скъпи. Ако обаче преследвате минималистичен дизайн на лого като непрестанно отстранявате детайли, то най-после той може да не попадне на вашата публика като " най-малък ", а напряко като " незавършен ". 

Казано по-просто, ако не би трябвало да преследвате минимализма, значи ли това, че би трябвало да претоварите дизайна на вашето лого, надявайки се, че изобилието от детайли го прави неповторим, запаметяващ се и прелъстителен за вашата публика? С една дума - не. Прекаляването по един или различен метод е по-вероятно да отчужди част от целевата ви публика.

Източник: Захеер Додия, създател и основен изпълнителен шеф на Logo Design за

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР