Да прецени рисковете от разпространение на корояда в територията на

...
Да прецени рисковете от разпространение на корояда в територията на
Коментари Харесай

Горското предприятие в Смолян: Опасността от намножаване на корояда е реална!

Да реши рисковете от разпространяване на корояда в територията на ДГС – Смолян е бил поканен екип от Института за гората при Българска академия на науките при започване на 2018 година, оповестяват от Южноцентралното държавно дружество (ЮЦДП)– Смолян
Ръководството на горското дружество е отправило поканата поради евентуалните последици, породени от ветровала и повалените десетки хиляди кубични метра иглолистна дървесина, както и поради съществуващия риск от бъдещи увреждания.
„ Резултатите от огледа демонстрираха, че съществува действителна заплаха от намножаване и ново нахлуване от корояди и други инсекти, хранещи се с живи дървета. Ето за какво, напролет на 2018 година ЮЦДП разпореди на експертния екип от Института по гората осъществяването на план за мониторинг на насекомите, хранещи се с жива дървесина (корояди и др.) по смърча, елата и белия бор в териториите, наранени от ветровала през 2018 година “, се споделя в известието.
Целите на плана са свързани с определяне на главните типове инсекти, наблюдаване на тяхното развиване и намножаване в настоящите условия в горите след ветровала, както и набелязване на ефикасни ограничения за битка за минимизиране на бъдещи повреди върху живите дървета на територията на стопанството.
„ Към есента на 2019 година междинните резултати от година и половина изследвания демонстрират, че заплахата от намножаване и нахлуване върху здрави насаждения наоколо до ветровалните територии на стопанството е действителна “, сочи още известието от ЮЦДП.
С помощта на феромонови ловилки била регистрирана висока бройка на главните типове корояди в региона, което е доказателство за заплаха от набези върху здрави дървета през 2020 година
Установени били и типове профилирани хищници по корояда, числеността на които обаче е относително ниска и не може да се чака значително влияние върху вредителите.

/Майчини и ларвни галерии от върхов корояд по белия бор/
Експертите отчели, че макар стройната организация за бързо асимилиране на развалената дървесина от страна на стопанството, съществуването на остатъчен хранителен субстрат (пънове, връхни елементи на стъбла и клони) разрешава намножаването на най-опасните типове корояд по смърча (Ips typographus) и белия бор (Ips acuminatus).
Ето за какво, през идната година ЮЦДП възнамерява поредност от ограничения, свързани с постоянни наблюдения за навреме вписване на набези в прилежащите на ветровала гори.
Планират се и директни ограничения, в това число залагане на ловни дървета, посредством които да се редуцира числеността на вредителите.
Разглеждат се и опциите за използване на способи за биологична битка с короядите посредством потребление на патогенни гъби, които ще бъдат осъществени благодарение на специалистите от Института по гората при Българска академия на науките.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР