Да, пренасяните от въздуха вещества изпращат сигнали за вашето настроение,

...
Да, пренасяните от въздуха вещества изпращат сигнали за вашето настроение,
Коментари Харесай

Интересни факти за феромоните

Да, пренасяните от въздуха субстанции изпращат сигнали за вашето въодушевление, полова ориентировка и даже генетичeн градеж. Когато видите някой да плаче, се чувствате загрижени. Но какво се случва, когато усетите мириса на сълзи?

Може да помислите – ние мислехме по този начин – че мирисът на сълзите провокира емпатия ”, споделя Ноъм Собел, невробиолог от научния институт Вайцман в Израел.

Той и сътрудниците му събират сълзите на дами, които са гледали тъжна сцена от филм, и дават на група мъже да помиришат пробите с незнайна за тях течност. Сълзите не провокират емпатия в общоприетия лабораторен тест, само че понижават равнищата на тестостерон и полова възбуденост при мъжете.

Очевидно те изпращат сигнал, че в този момент не е време за секс.

Това е единствено едно от свидетелствата, че хората схващат всевъзможни забавни неща един за различен посредством обонянието. Пренасяните от въздуха молекули, които провокират реакция у членове на същия тип са наречени феромони – най-известна е ролята на някои от тях като мощни афродизиаци.

Учените (както и парфюмерийните компании) отдавна се надяват да открият човешките полови феромони, само че към този момент това търсене е постигнало триумф.

Това не значи, че няма такива.  Просто не сме ги намерили, безапелационни са експертите, представени от Smithsonian Magazine. След като има феромон, който понижава желанието за секс, значи би трябвало да има и подобен, който го усилва.

Изследване от 2005 година открива, че когато на група участници мъже са показани анонимни проби човешка пот, хомосексуалните са предпочели миризмата на други хомосексуални мъже, а хетеросексуалните – на дами.

Когато са предиздвикали дамите да класират миризмата на тениски , носени от разнообразни мъже, те са предлочели мъжете, които имат задоволително друга ДНК от тяхната лична, което би нараснало шанса да основат дете със здрава имунна система.

Хората също по този начин могат посредством обонянието си да разграничат изпотяването, съпроводено с тревога , от това, което е плод единствено на жегата и физическото натоварване.

Търсенето на човешките феромони към този момент е възпрепятствано от две условия.

Първо, резултатите от тях не са фрапантни. Реакцията на мирисните субстанции се сблъсква с информацията, идваща от зрението и слуха, предишните прекарвания, обществения подтекст и така нататък

Второ, никой не е съумял да разпознава субстанции, които подсказват тревога, полова съгласуемост и други - една от аргументите е, че учените нормално проучват мирисните съставки от подмишниците. Но истината е, че всяка телесна течност може да крие в себе си феромони – по тази причина Собел е решил да изследва сълзите, провокирани от горест. А кой знае какви сигнали крият сълзите от наслада?

Източник:  smithsonianmag.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР