Да познаваш симптоми, да разбираш поне малко от първа помощ,

...
Да познаваш симптоми, да разбираш поне малко от първа помощ,
Коментари Харесай

10 важни факта, които могат да ви спасят живота

Да познаваш признаци, да разбираш най-малко малко от първа помощ, са все жизненоважни умения, които биха могли да спасят живота на някого, който обичате или на напълно чужд. Да се надяваме, че идващите препоръки в никакъв случай няма да ви се постанова да употребявате, само че въпреки всичко е добре да знаете какво да вършиме в следните обстановки:

Какво да вършиме, в случай че се задавите.

Започнете да кашляте мощно. Ако това не помогне, удряйте с пестник в сред пъпа и долния завършек на ребрата, като се движите нагоре и надолу. Ако и това не прави работа, притиснете корема си в облегалката на стол (всичко, което е на равнището на кръста, прави работа) и внезапно се наведете надолу. Повтаряйте придвижването, до момента в който не изплюете погълнатия предмет. Друг вероятен вид е да застанете на четири крайници и внезапно да се хвърлите по стомах на пода. Болезнено, само че може да ви избави живота.

Как да разпознаете приближаваща стихия.

Ако имате съмнение, че се задава мощна стихия, следете за следните знаци:

- ниски облаци;

- не са плоски, а по-скоро купести;

- тъмни са или тъмнокафяви. Ако са черни, можете да очаквате мощен дъжд без вятър. Ако са кафяви, най-вероятно се задава дъжд, съпроводен със мощен вятър;

Ако видите, че облаците се отдалечават, няма да вали.

Какво да вършиме, в случай че спирачките ви откажат.

Това си е в действителност стресова обстановка. Колкото и да е мъчно обаче, значимо е да запазите успокоение.

На първо място накарайте пасажерите (ако не сте сами) да затегнат защитните колани, включете спешните светлини и сигнализирайте на другите водачи какво се случва, употребявайки дълги светлини и клаксон.

Натискайте и отпускайте спирачния педал със мощни и внезапни придвижвания. Така може да създадете напрежение в спирачната система. Сега постепенно превключете на по-ниска предавка. Ако имате механична скоростна кутия, натиснете педала на съединителя. Ако сте с автоматизирана, поставете скоростния лост в позиция L.

Използвайте деликатно ръчната спирачка. Ако го извършите внезапно, колата може да се задави или да сервира.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР