Да повдигнат въпроса или да го заметат, да се възмутят

...
Да повдигнат въпроса или да го заметат, да се възмутят
Коментари Харесай

Ще си замълчат ли ПП и ДБ за Руския поток на Борисов?

Да издигнат въпроса или да го заметат, да се възмутят или да си замълчат? Хамлетовски въпроси, които би трябвало да си зададат водачите и народните представители на Политическа партия и Демократична България. Донякъде и техните гласоподаватели. И обществото ни като цяло би трябвало да си зададе тези въпроси.
" Турски поток " се оказа съветски
Поводът - откритите документи, свързани със сключването на договорката за газопровода, който Бойко Борисов назова " Балкански поток ", а светът назовава " Турски поток ", и който в действителност се оказа най-много " Руски поток “.

Всъщност обществото ни от дълго време е трябвало да бъде осведомено най-малко с най-общите условия на договорката за газопровода. Защото и политици, и публицисти към този момент желаеха от Борисов и неговата енергийна министърка Теменужка Петкова да им покаже по този начин наречената " пътна карта " на тази договорка, подписана през 2017 година.

Петкова обаче преди време сподели, че не знае къде е картата и че тя нямала значение, тъй като била " единствено работен документ ". Все отново през юни предходната година стартира търсене на тоя " документ без значение ". Търсиха го и тогавашният Министерски съвет, и Булгартрансгаз, и Българският енергиен холдинг (БЕХ), че даже и ДАНС, и Министерство на вътрешните работи. И не откриха нищо.
Какво стана ясно
Документът беше открит едвам тази седмица, откакто изтекоха данни от електронната поща на съветски народен представител. И от " пътната карта "  на договорката се разбра, че: 
Тя обслужва напълно Русия, като съветската страна даже е диктувала на Борисовото държавно управление какво тъкмо да прави, по какъв начин да го прави и даже в какви периоди: Картата планува " създаване на лист от ограничения за поддръжка на плана от държавното управление на Република България за редуциране на периодите за неговото осъществяване ". България влага в договорката повече от 2,5 милиарда лв., които ще имат възвращаемост най-рано след 15 години. И най-важното: От документа излиза наяве това, коeто всички подозираха - турският (а в действителност руски) газопровод, който заобиколи Украйна, е бил голямо облекчение за Путин във войната му против нея.Защо бе скрита толкоз време?
Все неща, които не попречиха на Бойко Борисов да разгласи газопровода за " единственото печелившо дружество в България. Твърдение, което, несъмнено, е очевидна неистина, само че по този начин или другояче обществото ни дотолкоз привикна към лъжите му, че стартира да ги приема за нещо естествено, за нещо като неизбежни " бойковизми ".

Какъвто " бойковизъм " беше и отговорът на Борисов на оня трънлив въпрос, който въпреки всичко му бе заложен от една кореспондентка: " Ако всичко към този газопровод е толкоз чисто, за какво " пътната карта "  е била скрита толкоз време? А отговорът на Бойко беше: " Това са нелепости, аз разбирам. Аз се гордея с това. Няма да ме уязвите ".
Въпросите, които ПП-ДБ би трябвало да зададат
Но, несъмнено, не са значими тарикатлъците на Бойко. Важна в тази ситуация е истинността на евроатлантическите му убеждения. Която правота рухва, както се вижда от разкритията към " пътната карта ". Между другото, на фона на всички тези разкрития напряко смайват обвиняванията му против министър Тагарев, че не бил изпратил в точния момент старите БТР-и за Украйна.

И  остава най-после отколешният хамлетовски въпрос - ще си замълчат ли Политическа партия и Демократична България за " Руския поток " на Борисов? Ще ги бъде ли или не? Ясно е, че би било преждевременно и несвоевременно въпросът за „ пътната карта “ и голямата услуга, направена на Путин, да се повдига тъкмо в този момент, по време на властовата промяна. Но пък би могло да стане откакто Мария Габриел стане министър-председател на България. И ще е към този момент наложително да се повдигне, в случай че се стигне до предварителни парламентарни избори.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР