Да поискате от чатбот с изкуствен интелект да ви разкаже

...
Да поискате от чатбот с изкуствен интелект да ви разкаже
Коментари Харесай

Готови ли сме да се подложим на терапия от чатбот с изкуствен интелект?

Да поискате от чатбот с изкуствен интелект да ви опише за Наполеоновите войни е добре, само че да го употребявате за лечебен сеанс?

Дори ChatGPT предлага да се обърнете към обичаен експерт по психологично здраве, когато излеете сърцето си пред изкуствения разсъдък – може би тъй като най-важният детайл на лечението е връзката пациент-терапевт.

Бихте ли се разкрили пред „ терапевт с изкуствен интелект “?

Изследователи от Съединените щати са основали приложение с изкуствен интелект, наречено Lumen, което дава форма на психотерапия, която може да помогне на пациенти с лека меланхолия и тревога.

За задачите на изследването Lumen е интегриран в приложението Alexa на iPad, възложен на 63 участници. 2/3 от пациентите са употребявали Lumen за 8 сесии на терапия за решение на проблеми (PST), до момента в който останалите участници са били част от контролна група, която не е получила намеса.

PST е малко психосоциално лекуване за пациенти, изпитващи меланхолия и дистрес, свързани с неефективни умения за решение на проблеми.

Резултатите от изследването демонстрират, че в групата употребяваща Lumen са понижени равнищата на меланхолия, психически дистрес и тревога спрямо контролната група. Изследователите настояват, че групата употребила Lumen е посочила и усъвършенствания в уменията за решение на проблеми.

„ Този тип технология може да послужи като мост. Тя не е предопределена да размени обичайна терапия, само че може да бъде значим промеждутъчен стадий, преди някой да потърси лекуване. “

казва доктор Олусола А. Аджилоре, професор по психиатрия в Университета на Илинойс, Чикаго, и съавтор на публикацията

Екипът счита, че тяхното пилотно изследване може да бъде стъпка в посока запълване на обезверена потребност в системата за психологично здраве. Сега изследователската група ще организира по-голямо изследване, с цел да съпостави потреблението на Lumen както с контролна група, по този начин и с пациенти, получаващи PST от същински терапевт.

Екипът ще обмисли и консолидираното на трагичния прогрес, реализиран неотдавна в региона на езиковите модели с изкуствен интелект, като ChatGPT за бъдещи итерации на Lumen или други цифрови интервенции, само че при всички сходни използва на ИИ в медицината и психиатрията обстоятелствата би трябвало да бъдат доказани с деликатни проучвания, се споделя в изказването.

„ Става въпрос за смяна на метода, по който хората мислят за проблемите и по какъв начин да ги вземат решение, и да не бъдат прочувствено претрупани. Това е прагматична и ориентирана към пациентите поведенческа терапия, която е добре открита, което я прави подобаваща за даване благодарение на гласова технология. “

каза старшият създател на проучването доктор Джун Ма

Психичното здраве е като физическото – изисква поддръжка

По приблизителни оценки 5% от популацията, почти 280 милиона души в международен мащаб страдат от меланхолия, само че в редица обществени и демографски групи съществуват доста спънки пред достъпа до психиатрично опазване на здравето, като да вземем за пример социално-икономическо състояние, финансови бариери, липса на обучение в региона на психологичното здраве, етническа принадлежност, пол и възраст и други.

Въпреки че чатботовете с изкуствен интелект за терапия са незадоволително проучена област със забележителен капацитет за поведенческо консултиране и поощряване на прочувственото благоденствие, съществуват някои съществени проблеми, които тормозят технологията.

Една от тях е халюцинациите: Понякога чатботовете показват погрешна информация и по този метод могат да причинят страдалчество на хората. За човек, който се подлага на терапия това е противопоказно. Казано по-просто, в лечението няма място за разпространение на подправена информация и разработчиците би трябвало да са безусловно сигурни в своя артикул, в случай че той би трябвало да бъде пуснат за публично прилагане.

Изследването е оповестено в списание Nature.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР