Да подготвим утрешния ден: чрез образование към устойчиво за бъдещи

...
Да подготвим утрешния ден: чрез образование към устойчиво за бъдещи
Коментари Харесай

Българският еврокомисар: Ще предложим обща академична степен в ЕС

Да подготвим утрешния ден: посредством обучение към стабилно за бъдещи промени общество

Днес, на Международния ден на образованието (24 януари), обръщаме внимание на жизненоважната роля на образованието и образованието за укрепването на европейската стопанска система и общество. Образованието дава благоприятни условия на хората - изключително на младите, с цел да могат да вземат интензивно и осведомено присъединяване в обществото. С други думи, вложението в образованието е вложение в нашето бъдеще.

През последните години страните - членки на Европейски Съюз, неговите институции и просветителната общественост сплотиха напъните си за създаване на европейското пространство за обучение (ЕПО). Тази самодейност е израз на нашата обща визия за качествено, приобщаващо обучение и учене през целия живот без граници за всички.

С ЕПО се проправя пътят към съдействие на всички нива - европейско, национално и районно - за повишение на качеството и равнопоставеността. Неговата цел е развиването на умения, мотивирането на преподавателите и укрепването на европейското висше обучение, като в същото време се поддържа преходът ни към екологично и цифрово бъдеще.

Програмата “Еразъм + ” се трансформира в главен дирек на ЕПО. От основаването си през 1987 година тя е дала опция на 14 милиона души да вземат участие в учебен продан. Само през 2022 година подкрепихме близо 26 000 плана с бюджет от 4 милиарда евро. Съдействахме на 73 000 организации, като предоставихме действителни благоприятни условия на 1,2 милиона учащи и преподаватели да се образоват в чужбина.

Цифрите за България са не по-малко впечатляващи: с над 58 милиона евро финансирахме 651 плана с присъединяване на 1714 организации и 20 674 лица.

Въвеждат се и други основни градивни детайли на европейското пространство за обучение, като да вземем за пример академиите за учители по стратегия “Еразъм + ” или рекомендациите по отношение на цифровото обучение и цифровите умения, признати неотдавна от страните - членки на Европейски Съюз. С тези начинания се оказва поддръжка на държавните управления при обезпечаването на висококачествена, приобщаваща и налична цифрова подготовка на хората.

Нашата визия е, че всеки - без значение от персоналните си условия или социално-икономическия си генезис — би трябвало да има опция да осъществя своя капацитет. Инициативата “Пътища към триумфа в учебно заведение ” предизвиква страните от Европейски Съюз да одобряват всеобхватни тактики за приобщаваща, удобна образователна среда с акцент върху триумфа и благосъстоянието на децата в учебно заведение.

Трансграничната подвижност с образователна цел е различен жизненоважен аспект за възстановяване на знанията, уменията и компетентностите. Тя покачва както пригодността за претовареност, по този начин и гражданската ангажираност. Целта на предлагането “Европа в придвижване ”, което Европейската комисия показа през ноември, е да се насърчи подвижността с образователна цел, като се сложи специфичен акцент върху подпомагането на тези, които имат по-малък достъп до такива благоприятни условия.

В бъдеще ще стартираме нова значима самодейност: взаимна европейска академична степен. С тази степен ще се отстранен оставащите спънки пред подвижността и ще се дадат насоки на страните членки при определянето на изискванията за триумф на университетите и студентите. Благодарение на нея студентите ще могат да вземат участие в взаимни просветителни стратегии в целия Европейски Съюз, като ще получат тапия, която демонстрира техния интернационален опит, високи университетски достижения, притежаване на езици и пригодливост към разнообразни култури, което ще бъде привлекателно за работодателите в международен мащаб.

ЕПО се оказа скъпо за обществените администрации и заинтригуваните страни в региона на образованието в Европа. То улесни взаимните дейности в отговор на провокации като пандемията от COVID-19 и поддръжката за украинците, бягащи от съветската военна експанзия. 

Освен това ролята на образованието за основаване на виновни и дейни жители става още по-важна в подтекста на наближаващите европейски избори тази година и нападателната война на Русия, която ни припомня, че полезностите са от първостепенно значение за нас в Европейски Съюз и не могат да бъдат одобрявани за даденост.

През 2025 година ще създадем равносметка на нашите достижения и на оставащите провокации пред европейското пространство за обучение, оформяйки идната фаза на нашето съдействие до 2030 година

Нашият взаимен ангажимент за създаване на още по-силно ЕПО, в което всеки има достъп до качествено и приобщаващо обучение и образование през целия живот, остава хладнокръвен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР