Да подчертаем – настоящият анализ се базира на ниския жизнен

...
Да подчертаем – настоящият анализ се базира на ниския жизнен
Коментари Харесай

Кои финансови грешки правим най-често и как да ги избягваме

Да подчертаем – актуалният разбор се базира на ниския витален стандарт в България, само че е правилен – несъмнено в други мащаби – и за значителен брой страни с към момента неразвита стопанска система. И по този начин, като първа неточност ще посочим безразборното и неразумно харчене, което мнозина позволяват, с цел да си „ поживеят “! Направете сметка, в случай че всеки ден харчите за кафе с мляко, сок или кола и в случай че обядвате постоянно с сътрудниците си отвън службата като пийвате по бира и пушите скъпи цигари, то всеки ден губите примерно по 20 лв.. Това прави 600 лв. на месец, а за година сумата набъбва до 7200 лв.!

За 10 години това са 72 000 лв., които можете да спестите и инвестирате! А в случай че междинната ви заплата през този интервал е била към 1000 лв.? И е трябвало с 400 лв. да покривате месечните отговорности на фамилията – ток, вода, парно, данъци…

И да обезпечавате всичко належащо за децата, пък и да мислите за отмора?! Тук и заплатата на брачната половинка няма да помогне – внезапно установявате, че сте банкрутирали – кредитната ви карта е празна, самочувствието ви е спаднало трайно под нулата! Затова мислете, когато харчите парите си даже купувайки и най-дребните нужни артикули!

Втора неточност – „ да живееш на заем “

Това включва освен ипотечни и потребителски заеми, само че и кредитни карти и овърдрафт. Изведнъж установявате, че заплатата ви е отишла за погасяване на кредитните отговорности и съществува действителна заплаха да се окажете „ на алено “! Опитайте се да не се „ набутвате “ с доста на брой заеми, само че, в случай че въпреки всичко това е било безусловно належащо, то рефинансирайте заемите си в случай, че лихвите сега са извънредно ниски. Освен това, ще се наложи да осигурите и спомагателни приходи!

Трета неточност е да купувате първокласен клас кола на доста години – няма значение дали е на заем или кеш! Разходите по нейната поддръжка са огромни – гориво, консумативи, застраховки – по какъв начин ще се справите? Е ще се „ изфукате “ пред познати и другари и какво от това? По-умните ще ви обвинят в снобизъм, а останалите – люто ще ви завидят и ще се трансфорат в евентуални врагове!

Освен това скъпите коли са и мощни – елементарно форсират до стойности, които могат да провокират неприятности с полицията и – което е по-лошо – може да се озовете в болничното заведение или на някое друго място…

Четвърта неточност е да инвестирате обилни суми в жилището си. Един дълготраен заем за закупуване на ново жилище може да ви съсипе, изключително в случай че безсистемно сме влагали нови и нови средства, с цел да го дооборудваме. Затова не се стремете да постигнете бързо идеален вътрешен дизайн. Такава инвестиция няма да ви се върне.

Петата неточност е да не живеете без мисъл за бъдещето – ден за ден, месец за месец! Научете се да отделяте пари за „ черни дни “, тъй като такива настъпват както се убедихме през 2020 – в случай че ви съкратят от работа, при съществено заболяване или при пенсиониране. Затова пробвайте да спестявате – да вземем за пример 10% от вашите приходи не са малко!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР