Да отпадне шестмесечното проследяване на заразените с хепатит C преди

...
Да отпадне шестмесечното проследяване на заразените с хепатит C преди
Коментари Харесай

Лекар: Вместо да лекуваме пациентите с хроничен хепатит С трябва да чакаме да се влошат

Да отпадне шестмесечното следене на инфектираните с хепатит C преди лекуване, финансирано от Здравната каса. За това упорства ръководителят на Българското сдружение по гастроентерология проф. Красимир Антонов.

В Световния ден за битка с хепатита той напомни, че 80 % от инфектираните с хепатит B и C у нас не са диагностицирани, а при откриването им единствено 1 % се лекуват.

Според условията на Здравната каса, с цел да стартира лекуването на човек, инфектиран с хепатит С, би трябвало да изминат шест месеца, с цел да се види дали се развива чернодробно заболяване. Причината е, че в предишното лечението е била скъпо струваща, изясни проф. Антонов в ефира на БНР:

" И ние, вместо да лекуваме всички пациенти с продължителен хепатит С, които са диагностицирани, би трябвало да чакаме те да се влошат надали не, с цел да може по-късно да ги лекуваме ".

Гастроентерологът поучава да се изследваме постоянно за хепатит В и С. При тестванията се взима кръв от пръста:

" Ако се усещат добре, само че са имали опция, метод за заразяване в предишното, т.е. интервенции, кръвопреливане, пиърсинги и татуировки, хубаво е в името на личното си здраве да се изследват ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР