Да отпадне издаването на безсрочни лични карти за българските граждани

...
Да отпадне издаването на безсрочни лични карти за българските граждани
Коментари Харесай

Депутати искат изменение на Закона за българските лични документи

Да отпадне издаването на безсрочни персонални карти за българските жители над 58 години . Това желаят от ГЕРБ с импортиран от тях законопроект, заяви БНР.

Промените в Закона за българските персонални документи плануват персоналните карти да са с годност не повече от 10 години.

Проектът на ГЕРБ се основава на Европейски правилник , който цели повишение на сигурността на персоналните карти на жителите в Европейския съюз. С написаните разпореждания се предлага българските жители до 70 годишна възраст да имат персоналните карти с 10-годишна годност, а над 70 години да се издава персонална карта със период на годност 30 години.

Не се прецизира дали ще би трябвало българските жители, които в този момент са със безсрочни персонални карти, да ги сменят незабавно след влизането в действие на закона или след 10 години от издаването им. Не е ясно и дали смяната ще засегне единствено навършилите 58 години. Правилата за издаване на персонална карта за малолетните от 14-18 годишна възраст се резервират.

С различен законопроект от ПП-ДБ оферират в Министерство на вътрешните работи да няма централна база данни на пръстовите отпечатъци, които жителите дават при издаване на персонални документи.

От партията оферират събраните за персонални документи отпечатъци да се употребяват единствено за граничния надзор, като в Министерство на вътрешните работи да не се съхраняват, в случай че лицата не дадат категорично единодушие в заявката. Според вносителите, европейските регламенти не дават съображение да има база данни с биометрични сведения на национално равнище, тъй като пръстовите отпечатъци са особена категория персонални данни. От ПП-ДБ оферират още подновяването на паспорт на дете да може да става с изтеклия документ, без да е належащо да се показва акт за раждане.

Двата законопроекта са импортирани в деловодството на Народното събрание.

За да бъдат дефинитивно прокарани, измененията би трябвало да бъдат разисквани първо в отрасловите комисии на Народното събрание и по-късно да бъдат признати на две четения в пленарната зала.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР