Да откриеш инвеститор, склонен да осигури финансиране за образование, не

...
Да откриеш инвеститор, склонен да осигури финансиране за образование, не
Коментари Харесай

Българска компания е сред водещите платформи за IT обучения в света

Да откриеш вложител, податлив да обезпечи финансиране за обучение, не е лесна задача. Точно това обаче съумя да направи българската компания Coursedot, която през 2016 година притегли финансиране от фонда Eleven, подкрепян тогава от Европейския капиталов фонд на Европейски Съюз, основан по проекта " Юнкер " (на името на ръководителя на Европейската комисия).

Посредник с добавена стойност

Гладът за фрагменти в IT бранша по целия свят се оказва печеливша композиция за Coursedot.

Началото е сложено през 2013 година, откакто създателят и изпълнителен шеф – Теодор Панайотов, се връща от специализация в Singularity University. На 20 години той става един от най-младите сертифицирани инструктори CCSI/ CCIE (най-високият документ на Cisco). Установява, че огромните корпоративни клиенти работят с стеснен брой компании за образования, които от време на време оферират голословно високи цени. В същото време инструкторите са идентични.

Затова той и екипът му основават онлайн платформа с десетки хиляди IT образования. Постепенно компанията се развива и открива нови благоприятни условия. Така се стига до появяването и на Coursedot Instructor Hub – платформа, която сплотява IT инструктори от целия свят и им дава по-добри благоприятни условия да намерят подобаващи за техните квалификации оферти. А " магазинът " за образования към този момент е в историята, защото пазарът разви други потребности, към които Coursedot се пренасочи.

Палитрата от инструктори е голяма – платформата е на второ място в света по брой регистрирани IT инструктори. " Ние сме самобитен медиатор със супер добавена стойност – подсигуряваме заплащането, качеството на образованието, можем да предложим повтаряне на курса, в случай че нещо не се харесва, решаваме всички логистични въпроси за трейнърите им оказваме помощ да се развиват ", споделя Панайотов.

Шест години след началото

" Coursedot демократизира пазара на IT обучение – даваме на нашите клиенти най-хубавата композиция от цена, локация на осъществяване, език, метод на осъществяване – физическо или онлайн. Ние сме строго профилирани, знаем бизнесът по какъв начин работи, имаме партньорства с 90% от основните играчи в бранша, познаваме съвсем всички инструктори и решаваме действителен проблем на нашите клиенти ", обобщава Теодор Панайотов.

Това, с което Coursedot се разграничава от конкуренцията, е, че компанията не предлага образования, а е консултант на корпорациите и им оказва помощ освен в избирането на подобаващ курс и инструктор, само че и в организацията на целия развой и контрола на качеството.

Портфолиото ѝ от клиенти се разраства с времето и измежду тях са банки, телекоми, аутсорсинг компании и други

През 2017 Coursedot завоюва премията " Стартираща компания на годината " в третото национално издание на конкуренцията Central European Startup Awards през 2017 година, а малко по-рано взима инвестиция от 100 хиляди евро от фонда Eleven, подкрепян тогава от Европейския капиталов фонд.

100 хиляди евро по-късно

Европейското финансиране изиграва основна роля, с цел да може компанията да си поеме " глътка въздух " и с цел да може екипът ѝ да възнамерява по-дългосрочно развиването на бизнеса. Според изпълнителния шеф на Coursedot европейското финансиране им е дало опция да се разраснат по-бързо, да подхващат нужните опасности и да сграбчат скъпи благоприятни условия. Той прецизира още, че сега на процедура всеки инструктор и трейнинг корпорация в Европа към този момент знае за Coursedot – факт, който ясно демонстрира триумфа на компанията след приемането на инвестицията.

 Калин Димчев
Калин Димчев

Да си подадеш ръка с огромните

През 2018 година Coursedot стартира и взаимен план с " Майкрософт България ". Двете сдружения сплотиха своите експертиза и старания, с цел да основават експерти по програмата Microsoft Certification Lab.

В тази връзка и предвид на динамичния пазар, Калин Димчев - CEO на " Майкрософт България ", споделя: " Нуждата от квалифицирани IT експерти пораства всеки ден. Затова през 2018 година обединихме сили с екипа на Coursedot за основаването на първата Microsoft Certification Lab в София. Основната цел на плана, който към този момент завърши, бе точно да създадем висококвалифицирани IT експерти на международно равнище. Фокусът на самите образования бе върху световната облачна платформа Microsoft Azure, която записва хиляди нови абонамента месечно. Имаше както онлайн, по този начин и офлайн такива, водени от топ сертифицирани инструктури. Проектът бе в действителност сполучлив, като подготвените експерти бяха от разнообразни пaртньори и клиенти на Майкрософт. "

Към края на 2018 година Coursedot е призната и в програмата Microsoft for Startups.

Погледът напред

Амбициите на компанията са да приключи годината с най-малко двоен резултат по отношение на 2018 година Екипът на Coursedot демонстрира мощен интерес и към американския пазар, а в това време изследва и нови благоприятни условия за финансиране и развиване на бизнеса в още повече страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР