Да отидеш на лекар не влиза в графата приятни занимания.

...
Да отидеш на лекар не влиза в графата приятни занимания.
Коментари Харесай

Защо толкова ни е страх да ходим на лекар

Да отидеш на доктор не влиза в графата „ приятни занимания ”. Много от нас биха предпочели да се лишат от всички свои обичани неща, единствено и единствено не се изправят лице в лице в човек в бяла престилка.

Всъщност да те е боязън от обзор, да те е боязън от доктор или пък от здравна процедура и интервенция - това са естествени положения. Дори има и термин - ятрофобия. Като клаустрофобия, само че от лекари.

 iStock/Getty Images

Какво обаче ни коства този неоснователен боязън от лекарите? Може да ни коства здравето, най-кратко казано. Да не отидеш на доктор, тъй като „ може да ти каже нещо ” е доста по-опасно от това да отидеш на доктор, да ти каже „ нещо ” и да вземеш ограничения в точния момент.

Има най-различни способи, с които можете да успокоите терзанията си и да посещавате лекаря си постоянно. Ето някои от тях:

Дайте си сметка, че ви е боязън

Не си търсете оправдания като „ нямам време ”, „ по кое време да отида ”, „ той несъмнено е доста ангажиран ”, а си кажете почтено „ не ми се върви, тъй като ме е боязън ”. Признаете ли страха, по-лесно ще ви е да оставите зад тила си.

Запазете си час допустимо най-скоро

 iStock/Getty Images

Обратно на логиката, вместо да отлагате прегледа, насрочете го допустимо най-скоро. Така „ страшното ” ще мине бързо и няма за какво да го държите в мозъка и сърцето си.

Не си поставяйте сами диагноза

Никой от нас не може да устои на изкушението да ревизира признаците си в интернет. Често обаче, наред със препоръките за здравословен метод на живот, можете да попаднете на стотици истории на този или оня човек с сякаш същите като вашите признаци, който се оказал, че имал ужасно заболяване.

Не попадайте в този капан. Никой, с изключение на персоналният ви доктор, освен това с поддръжката на вашите лични проучвания, не може да ви каже какво ви е. По-добре се обадете на лекаря по телефона или в медицински център, в сравнение с да търсите мнение за диагноза онлайн.

Отидете на прегледа с другар

 iStock/Getty Images

Не превръщайте прегледа в основното събитие за деня, а в част от програмата си. Планирайте освен прегледа, само че и какво ще вършиме по-късно, най-добре в компанията на радостен другар. Така в чакалнята няма да се фокусирате върху невероятните сюжети, които мозъкът ви чертае, а ще си говорите за нещата от живота и ще се разсеете до момента в който вашият ред пристигна.

Същото важи при здравна процедура или интервенция – значимото е да пресъздавате какъв брой по-добре ще бъдете здравословно откакто самото събитие и дискомфортът от него отминат.



Погрижете се за нервите си

Чувството на тревога като цяло - топката в стомаха, невъзможността да се мисли трезво, отрицателните мисли - всичко това е признак на пренапрегната нервна система. Помислете за метода си на живот и се пробвайте да отстраните най-малко второстепенните източници на стрес: вечнооплакващи се познати, отрицателни истории, натоварващи филми.

 Rescue

Посветете се на медитация и грижа за нервите благодарение на естествени средства. Едно такова бързо и безвредно средство за справяне с суматохата и страха са капките на доктор Бах. Това е универсална композиция от цветни есенции за незабавни случаи на боязън и суматоха в всекидневието и ще ви помогне да възвърнете вътрешното си успокоение и надзор. Те не съдържат седативи, а ви оказват помощ да отключите личния си капацитет за справяне със стресовата обстановка и да се освободите от нервното напрежение, обърканите реакции и импулса да отречете действителността.

Ако ви следва обзор при доктор или пък се притеснявате и изпитвате суматоха в дните преди здравна процедура, няколко впръсквания под езика на спрея или капване на няколко капки ще ви даде глътката въздух, от която се нуждаете, с цел да възвърнете самообладанието си преди срещата си в кабинета или медицинския център. Помагат и преди проучвания като ЯМР, взимане на кръв и така нататък или преди разнообразни интервенции.

 Rescue

Оригиналните артикули в характерен жълт цвят, са основани по неповторимата рецепта на доктор Едуард Бах и се създават от британската компания Nelsons по обичайния способ към този момент десетилетия. Можете да ги закупите на и в по-добрите физически и онлайн аптеки.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР