Да отдадат почит на Бенчо Бенчев в най-голямото светско събитие

...
Да отдадат почит на Бенчо Бенчев в най-голямото светско събитие
Коментари Харесай

Момчето с бенката, което всички обичат, навършва 70 години

Да отдадат респект на Бенчо Бенчев в най-голямото светско събитие за годината на следващия ден в Бургас идват другари от всички краища на България и света

Роден е на 12 ноември 1952 година в село Крумово градище, Карнобатско, в фамилията на служащи. Завършил е Строителния колеж в Бургас през 1971 година, в казармата служи в Строителните аеродрумни войски. Бил е шеф на боен обект „ Безмер ”, под негово управление са построени укритията за съветските изтребители „ Су ”, а по-късно и новата писта в авиобаза Равнец, където дава отговор за секретната секция на подземните уреди. След уволнението стартира работа в Окръжното пътно ръководство в Карнобат като шеф на градежа на редица значими пътища в региона, измежду които „ Карнобат-Шумен ”, построил е моста над р. Камчия. През 1978 година приема работа в БКС „ Карнобат ”, тъй като му дават обещание, че най-накрая фамилията му ще бъде устроено с жилище. През 1986 година родното място към този момент не удовлетворява упоритостите му за развиване и оглавявайки Казармения фонд на Трета войска, се постанова да се реалокира в Бургас. Първото му жителство тук е в бл. 425 в жк „ Меден рудник ”. Това е индивидът, който е измежду пионерите в частния бизнес у нас и още през 1987 година отваря лично кафене по Указ 56 в разрастващия се комплекс.

„ Тодор Живков беше ориентирал страната към китайския модел и предприемчивите имахме относително добър живот в залеза на тоталитарното време. Кафенето „ Люляците ” под РУМ „ Резвая ” бързо прерастна в дискотека и събираше 70-80 гости. През деня брачната половинка ми Мария работеше в обекта, в 17 ч. отиваше да вземе сина ни от детската градина, аз застъпвах, а нощем карах частно такси. Когато пристигна 10 ноември 1989 година към този момент имах пари за 16 Жигулита, а тези коли бяха мерило за авторитет и богатство ”, споделя през днешния ден Бенчо Бенчев, в навечерието на своята 70-годишнина, която на следващия ден ще празнува тържествено. За Бенчо Бенчев може да се каже всичко – зърнопроизводител и търговец, строител, милионер, лекар по финанси, безгрижник, покровител, политик, дон жуан, настойник на изкуството, безспорен хедонист, човек с невероятни контакти във всички равнища на публичните връзки – от президенти, министър-председатели и водачи на политически партии до босовете на подземния свят от годините на прехода до наши дни.

Едноличен търговец „ Бенмар ”, наименованието на което включва първите срички на Бенчо и Мария, е записано през 1990 година и е първата компания за зърнотърговия в Бургаска област.
 Със брачната половинка Мария след 20 години на личната им компания „ БенМар ”
„ Не се чудете по какъв начин станах търговец на зърно. Дядо ми Бенчо, на който съм кръстен, беше най-големият земевладелец преди да се образуват ТКЗС-тата. А и към този момент имах усет към парите. През 1994 година изкупих борчовете на банкрутиралата земеделска кооперация в родното ми село и започнах да обработвам първите 16 дка земя. Стигнах до 100 000 дка в три области на Югоизточна България, само че открих, че не е рентабилно за техниката, заради транспортните амортизации. Сега обработвам 32 000 дка и се гордея с моите високотехнологични машини „ Фендт ”, “CLAAS Lexion ” и „ John Deere ”, споделя Бенчев и се майтапи с цените и марките на своите трактори и комбайни, които са по-скъпи от Ролс Ройсите, Мерцедесите и Бентлитата, в които обича да го возят.
 С майка му Таня, към този момент покойница
Докато развива бизнесите си, Бенчев приключва и висше обучение в Стопанската академия „ Д.А.Ценов ” в Свищов, компетентност „ Стопански и финансов надзор ”. През 2006 година пази докторантура на тематика „ Аномалии на българския фондов пазар: Ефектът на полумесечието ”, която рецензентите правят оценка като най-хубавата разработка от нехабилитиран учител.
 Малко прочут факт е, че президентът Желю Желев (1990-1997 г.) и брачната половинка му Мария, към този момент покойници, бяха извънредно близки на семейство Бенчеви
Натрупаният голям и характерен опит от младите му години го връща назад на строителната площадка, само че към този момент като бизнесмен в вложението и осъществяването на значими здания в Бургас, Свети Влас, Поморие, а в този момент и в Айтос, където с изключение на жилища и офиси, стартира и цех за арматура от фибростъкло – пет пъти по-здрава от желязото и със 100-годишна гаранция, подобаваща за градеж на мостови и пристанищни уреди.
 С кмета Йоан Костадинов (1995-2007 г.), за който Бенчев споделя, че като властник се държал мъжки и щом казвал „ да ”, значи е „ да ” „ Работя, с цел да спечелвам. Печеля, с цел да разходвам! ”
Това е девизът на живота му. Признат е от сътрудници и съперници за виртуоз в договарянията и реализацията на покупко-продажби. Ето и съвет по какъв начин да управлявате парите си сполучливо, тъй като самият Бенчо Бенчев е образец за триумф:

„ Трябва ви индустриален портфейл от разнообразни действия, а парите да държите в левове, долари и евро, само че не в равни елементи, а според от конюнктурата на курса. Част от извоюваното е потребно да е в злато. Бизнесът не е за всеки, изключително в България, тъй като тази страна пречи. Аз не желая да ми оказва помощ, желая единствено да не ми пречи със своя рекет – бюрократичен и с подкупни служители. Вече съм видял всичко и мога да кажа, че страната, в случай че желае да те мачка, ще те смачка, включвайки всичките запаси на репресивния си уред.
 Бенчо Бенчев е измежду водещите фигури на локалната политика от 2003 година насам. В два следващи мандата бе зам.-председател на Общинския съвет,
след 2003 година сплотява българските пенсионери и става фактор в националната политика
Като образец посочвам ареста ми в Истанбул през 2018 година, който след това в общественото пространство остана като едно неразбирателство. Властта обаче имаше причина да ме отстрани като социална фигура. Тогава бях зам.-председател на Общинския съвет, откакто Българска социалистическа партия направи добър резултат на локалния избор през 2015 година, с моя помощ. Винаги съм бил безпартиен, само че съм помагал на левицата като представител на гражданската квота. През 2017 година бях определен в националното управление на Съюза на българските пенсионери и имаше заплаха с обединяването на 240 000 възрастни хора, като мен, да победим и най-голямата партия в идващите парламентарни избори.
 С първия български космонавт Георги Иванов
Това е повода за дискредитирането ми. Дадох задоволително доста на Българска социалистическа партия през годините, само че ме разочароваха с отношението на Корнелия Нинова към мен в тежкия миг на задържането ми в Истанбул. През 2011 година, когато тази партия завоюва най-голямата алена община – Сливен, където и до през днешния ден кмет можеше да е Лечков, отново аз помогнах на ген. Кольо Милев да стане кмет и той ръководи с болшинство от 22-ма съветници ”, спомня си Бенчо Бенчев с оскърбление. И добавя, че тъкмо преди седем години предал на Сергей Станишев директория с документи, уличаващи в корпуция задоволително доста фигури от партията. И в случай че тогава е била осъществена „ чистката ” им, през днешния ден Българска социалистическа партия щеше да наподобява по друг, надалеч по-достоен метод.  
 С Ангел Ангелов (вдясно) ги свързва дружба от младежките години, само че тук към този момент са в частния бизнес, на ревю на зърнопроизводителите и зърнотърговците в Истанбул, в края на предишния век „ В политиката „ да ” не постоянно е „ да ”, само че в подземния свят „ да ” е „ да ”.
Познавам задоволително добре светлата и тъмната част на тази страна и мога да си разреша да го кажа. Това удостоверява думите на моя остарял другар президента Желю Желев, който обичаше да припомня, че с политика би трябвало да се занимават хора, за които тя е публично предопределение, а не хора, които я обърнаха в специалност. Аз не съм политик по душа, само че като виждам, че тази страна се ръководи от хора, които два камъка един върху различен не са наредили и двама души в една компания не могат да управляват, не мога да заставам настрана.
 С скъп сподвижник, Радул, с който Бенчев организира сполучлива предизборна акция на ген. Кольо Милев за кмет на Сливен през 2011 година
Радул не е измежду живите, аргументите за гибелта му към момента са неизяснени
Затова още веднъж се кандидатирах през 2019 година за общински консултант и не преставам да работя за хората. Богат съм, само че не на пари, а на другари! Бившият кмет на Бургас Йоан Костадинов (след рухването му от властта през 2007 година Костадинов се отдръпна във вилата си в с. Ичера и оттогава не се е появявал на обществени места, бел.ред.) ми е другар. Като кмет беше сложен за другарство, само че е от рядката порода мъже, които като кажат „ да ”, значи е „ да ”, макар че над него имаше други фигури, които диктуваха посоката на Бургас.
 Ирония на ориста: С другата паметна фигура на прехода – европейският ни първенец и бронзов медалист от Световно състезание по свободна битка Янчо Патриков, който развиваше и сполучлив бизнес. Патриков почина в злополука през 2014 година, броени дни преди да празнува своите 70 години
За Димитър Николов ще кажа, че може да бъде кмет до края на живота си и че заслужава повече – да ръководи сполучливо и страната. Бургас бележи с него нечуван напредък. И в случай че не превеждаме по закон едни пари към София, а след това да молим Министерски съвет да ни ги върне, от дълго време да сме първенци и в стопанската система. Унищожени от страната бяха структуроопределящи предприятия, които и в днешно време можеха да носят облага за града и хората. С туризъм единствено не можем да станем богати в Бургас.
 С футболния необут Христо Порточанов, с който през годините са имали и сложен интервал. „ Убедих го, че не е прав и той най-после се съгласи, по-късно продължаваме да сме другари ”, споделя Бенчо Бенчев за другата жива легенда на града
През 2018 година, на конфиденциална среща в София се разпределяха нови зони на въздействие в бизнеса. В знак на противоречие с претенциите на столичани заявих в очите им: „ Представете си, че България е една фуния. В долната ѝ част е София, а в най-широката ѝ горна част е цялата страна, която създава и налива богатствата в нея. Например аз създавам зърно, различен месо, трети бензин и така нататък А вие какво произвеждате? Далавераджии и крадци! ”. Станах и си потеглих. Всичките пари на страната се изсипват точно в столицата и там се влагат милиарди левове в бизнеси, инфраструктура и така нататък Докато това не се промени, нас ще ни считат за провинция и ще ни връщат трохи ”, споделя вместо завършек Бенчо Бенчев. Дърпа от хавайската пура, отпива ритуално от златното си „ Джони ” и потегля от стъкления си голям офис в сърцето на града  към...Меден рудник. Откъдето, в работническия комплекс, в панелен блок, стартира преди доста години животът на четиричленното му семейство в Бургас. Но в този момент е построил цяло имение на хълма под Шилото и се любува с трите си внучета на гледката към двете езера и морето.
 Близостта му с основния редактор на „ Флагман ” Катя Касабова е от доста години, градена върху твърдата основа от конфиденциалност и доверие  Живяхме ли и в такова време?! Общинският консултант Георги Манев (в средата) като притежател на дискотека “PLAZZA ” в Морската градина, вляво е една от видните фигури на Движение за права и свободи в района Несри Узун, по това време депутат, с другия общински консултант Бенчо Бенчев. Приятелството на тримата продължава и днес  С маестро Стефан Димов водят хорото, 2010 г.  Всяка Коледа пенсионерите от „ Меден рудник ” коледуват в дома на своя покровител Бенчо Бенчев, който е спонсор на десетки квартални клубове.
Така е от десетилетия, без прекъсване  Още е обичаното момче на съученичките от випуск ’71 от Строителния Техникум в Бургас  Дружбата с Мустафа Чаушев – българският Адамо, извършил най-хубавите кавъри от френски, сръбски и турски – е от половин век. Утре вечер Мустафа още веднъж
ще се качи на сцената в най-голямата зала на хотел „ България ”  Parla più piano... и да не си помислите, че с Найден Милков биха могли да попеят нещо друго в дует  Айтозлийката Ивана, която Бенчо слага на пиедестел като жена – образована, работохоличка, непоклатима и с най-приятния темперамент,
чак по-късно той я цени като фолк дива номер 1 на България  Ловът е измежду многото му неутолими пристрастености.  Кадърът е без коментар  Превозните му средства са единствено от елитни марки, в чиито купета са гравирани буквите му. Но държи да се знае, че тракторите и комбайните му на полето са по-скъпи от лимузините и джиповете му по градските павета
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР