Да останат или да не останат в крехката коалиция на

...
Да останат или да не останат в крехката коалиция на
Коментари Харесай

Да останат или не с Меркел: социалдемократите са пред решаващ избор на лидер

Да останат или да не останат в нежната коалиция на Ангела Меркел? Това е главният въпрос, когато през днешния ден стане ясно кой ще поеме управление на Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Изборът на ново управление, станал нужен поради оставката на някогашния партиен водач Андреа Налес след пагубното показване на европейските избори, е характерен в няколко връзки.

За първи път в историята на партията, учредена под това име още през 1890 година, отпред на организацията ще застане тандем от мъж и жена, следвайки модела на Зелените, който те съблюдават към този момент много време.

Друга оригиналност: към този момент няма да гласоподават единствено делегатите на партийния конгрес, а всичките й 426 630 членове, които до през вчерашния ден можеха да гласоподават онлайн и по пощата.

Резултатът ще бъде разгласен през днешния ден, преди конгреса за встъпване в служба на новото управление, който ще е се състои от 6 до 8 декември в Берлин.

Автомат

Този избор към този момент обаче не буди необикновен възторг в самата партията, която в социологическите изследвания изостава от християндемократите и Зелените и с рейтинг, непосредствен до този на крайнодясната " Алтернатива за Германия ".

Само 53 % от партийните членове гласоподаваха на първия тур предишния месец.

На първия тур нито една от шестте двойки претенденти не съумя да събере безусловно болшинство, а на втори тур един против различен ще застанат двойките Олаф Шолц/Клара Гайвиц (спечелили 22.7 % от гласовете на първия тур) и Норберт Валтер-Борянс/Саския Ескен (получили поддръжка от 21 % на първия тур).

Победата на първия тандем ще е облекчение за немския канцлер Ангела Меркел, която счита да ръководи до края на мандата си през есента на 2021 година, преди да се отдръпна от политиката.

Шейсет и една годишният Шолц (вицеканцлер и министър на финансите) и партньорката му (заемала изборна служба и родом от някогашната Германска демократична република) поддържат оставането на ГСДП в обединението, образувана с огромни компликации предходната година.

Лишен от харизма и именуван " Шолцомат " поради склонността си да приказва като автомат, Шолц има цялостно доверие на Ангела Меркел.

Ако завоюва другият тандем, обстановката ще стане много по-сложна за немския водач, която е на власт от 14 години. Без да приказват непосредствено за излизане от обединението, Ескен и Валтер-Борянс са много сериозни във връзка с " Гроко ", както назовават ръководещата коалиция в Германия.

Оставането или напускането на обединението ще бъде подложено на гласоподаване на конгреса в Берлин.

Въпреки неотдавнашните ограничения по отношение на минималния размер на пенсията Ескен и Валтер-Борянс подлагат на критика политиката на " нулево задлъжняване ", на която държи Шолц, и неуверените дейности на настоящето държавно управление по въпросите на околната среда.

Двойката също така е подкрепяна от много дейните " Млади социалисти " и от немския клон на " Петъци за бъдещето ", придвижването за битка с климатичните промени, чийто основател е шведката Грета Тунберг и което има доста почитатели в Германия.

" В неприятна форма "

И в случай че съгласно " Младите социалисти " Олаф Шолц, който в предишното бе непосредствен до Герхард Шрьодер, преди да стане кмет на Хамбург, не символизира смяната, то противниците му пък не са задоволително известни.

Какъвто и да е резултатът от този неразбираем към този момент избор, проблемите на ГСДП няма да бъдат решени, тъй като тя е в много " неприятна форма ", написа сериозно в публицистичен материал ежеседмичното издание " Шпигел ".

Сегашната ГСДП " не предлага никакъв политически ориентир в дълготраен проект за образа, който желае да придаде на утрешното общество, на света на бизнеса ", твърди Геро Нойгебауер, откривател от Свободния университет в Берлин.

Откъсната от " обществените си корени ", партията " много рядко наподобява като опция " на ХДС на Ангела Меркел, споделя специалистът пред " Франс прес ".

" ГСДП не може да се възроди с изключение на в съпротива и с нови персони ", споделя пред " Франс прес " политологът Клаус Шрьодер, който предвижда коалиция сред консерваторите и Зелените през 2021 г./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР