Да няма увеличение на данъци и акцизи догодина. Това подкрепиха

...
Да няма увеличение на данъци и акцизи догодина. Това подкрепиха
Коментари Харесай

Коалиционни преговори: без увеличение на данъците и акцизите догодина

Да няма нарастване на налози и акцизи следващата година. Това поддържаха представителите на „ Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, „ Демократична България " и „ ИТН " в близо петчасов спор на тематика „ Финанси ". Коалиционните договаряния бяха водени от съпредседателите на партията победител Кирил Петков и Асен Василев, а най-сериозен спор провокира предлагането им за преизчисляване на оптималния застрахователен предел въз основата на коефициент от 2,3 на 100 от междинната работна заплата.

Въпреки че като цяло по всички оферти беше реализирано единодушие, някои елементи останаха дискусионни и най-вероятно ще бъдат разисквани на лидерско равнище.

До края на януари ще бъде подготвен бюджетът за 2022 година, а през юли ще има актуализация, защото ще има голям брой промени в секторните политики, за които се изисква време.

Ясно е обаче, че от следващата година минималната работна заплата ще бъде най-малко 700 лв., а по-късно ще се потърси формула за преизчисляването й.

Най-дискусионен бе въпросът с оптималния застрахователен предел. От Демократична България считат, че той не трябва да бъде увеличаван по време на рецесия.

По искане на Асен Василев банките към този момент ще рапортуват всяко изтегляне над 10 000 лв. едновременно от банка на Национална агенция за приходите.

Партньорите от останалите групи не одобриха друго предложение на Василев - да се рапортуват и преводите в чужбина над 1 милион лв..

Догодина се резервират данъчните облекчения за родителите. Схемите за подкрепяне на бизнеса в изискванията на пандемия също няма да бъдат отстранени, както и диференцираната ставка на Данък добавена стойност поради пандемията. Но ще бъде изработен повсеместен разбор на използването на този налог.

Според Пламен Данаилов от Има Такъв Народ би трябвало да се понижи ставката за някои храни.

Пълно единомислещ бе реализирано по премахването на налога върху лихвата по депозитите и налог „ Уикенд ", както и по запазването на Валутния ръб и настоящия курс на лв. към еврото до влизането ни в Еврозоната.

Ще бъде изработен разбор на работата по банкрута на КТБ, с цел да се разбере дали няма вторично плячкосване на масата на несъстоятелността.

Реформи предстоят в ББР, КФН и редица други институции. Очакват се промени в структурата на Министерски съвет и разбор на опциите за оптимизация на държавната администрация.

Кирил Петков от Политическа партия, който е номинацията на партията за министър председател, даде обещание, че ще се промени действителността в потреблението на финансовия запас на страната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР