Да не се заблуждаваме - те са наследници на нацизма,

...
Да не се заблуждаваме - те са наследници на нацизма,
Коментари Харесай

За бойкот на австрийското председателство и министрите националисти призоваха лидери

Да не се заблуждаваме - те са наследници на нацизма, заели мощни властови позиции в новото австрийско държавно управление. Това ни тревожи, тъй като всички сме застрашени от тяхната злокобна идеология на омразата. Демокрацията и Европа са изправени пред нов удар, който може да се окаже съдбовен. Това е рискова крачка. Но тя бе призната с отговорно безмълвие и незаинтересованост от държавните управления и улиците. "

Това се споделя в апел на десетки известни европейци, оповестен в няколко издания в Европейски Съюз, в това число във френския " Монд ". Текстът е под заглавие " Австрия: извънредно десните министри и председателството на Европейски Съюз би трябвало да бъдат бойкотирани " и идва дни, откакто бе формирано новото държавно управление във Виена, в което националистите от Партията на свободата (FPO) получиха надзор над силовия уред на страната. Лидерът им Хайнц-Кристиан Щрахе е заместител на канцлера Себастиан Курц - най-младият министър председател в Европа, единствено на 31 години.

Текстът е подписан от Бенжамен Абтан , президент на Европейското придвижване на битка с расизма (EGAM) и Бернар Кушнер , някогашен министър на външните работи на Франция. Абтан бе консултант на Кушнер, а по-късно и на Кристиан Тубира, министър на правораздаването на Франция до януари 2016 година

Следват имена като Беат и Серж Кларсфелд , почетни посланици на ЮНЕСКО за обучение за Холокоста и попречване на геноцид, нобеловият лауреат за мир Жузе Рамус Орта , Мигел-Анхел Моратинос - някогашен външен министър на Испания, Ким Кембъл - някогашен министър председател на Канада и президент на Световното придвижване за народна власт, Жерар Биар - основен редактор на Charlie Hebdo, Фелисия Валдман - професор в Центъра " Голдщайн Горен " в университета на Букурещ и зам.-председател на националната делегация в Международния алианс за памет за Холокоста.

В писмото им се споделя още, че " ние отхвърляме концепцията, че настъплението на национализма и краят на демокрацията са неизбежни и че дейности против наследници на нацизма биха били безполезни или даже противозаконни - в противен случай, ние имаме вяра, че решителното опълчване е морална, гражданска и политическа отговорност на всички. "

За трети път от 15 години в държавното управление във Виена попадат представители на Партията на свободата, учредена преди десетилетия от някогашни нацисти. Но за пръв път те получават министерствата на защитата, вътрешните и външните работи, както и съдружно съглашение за по-лесно осъществяване на референдуми.

 За протест на австрийското председателство и министрите националисти приканиха водачи
© Reuters

" Призоваваме австрийското държавно управление да бъде изолирано от Европа ", пишат още създателите. " На процедура това значи министрите от крайната десница да не бъдат одобрявани от който и да е от техните европейски сътрудници, да не се взе участие в каквато и да е среща или контакти с тях. "

Сред подписалите се са още водачи на сдружения на оживелите от Холокоста, на организации за битка с антисемитизма и създатели от Франция, Швеция, Чехия, Босна и Херцеговина и Белгия.

Те приканват още държавните и държавни водачи от Европейски Съюз да бойкотират австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз през втората половина на 2019 година, т.е. незабавно след българското.

" Да се позволява разпространението на идеологии, довели до съсипването на Европа, няма да помогне за построяването на бъдещето ѝ. Това ще стане с гневна битка за отбрана на главните ѝ хуманни полезности. Заложено е естеството на общата ни орис ", споделят създателите в умозаключение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР