Да не се внася сега бюджет, защото политическата отговорност винаги

...
Да не се внася сега бюджет, защото политическата отговорност винаги
Коментари Харесай

Доц. Йоцов: Да не се внася бюджет, отговорността трябва да е на съставящите правителство

Да не се внася в този момент бюджет, тъй като политическата отговорност постоянно би трябвало да се носи от тези, които сформират държавно управление – тази теза отбрани в изявление за БНР доцент Виктор Йоцов от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките, учител в Катедра " Финанси " на УНСС.

При внасяне на нов бюджет можем да станем " очевидци на съревнование сред партиите ", които желаят да покажат кой е най-загрижен за хората и бюджетът да се натовари с ненужни разноски, акцентира той.

" По-малкото зло е да не се върви към подобен сюжет ".

Особено за общините този вид обаче не е добър, означи доцент Йоцов.

На национално равнище бюджетът се цялостни главно от налози и от налог Данък добавена стойност, директно обвързван с инфлацията. Общините образуват техните налози на първо място от налози, които не са свързани с ценовите промени и по тази причина ще пострадат, изясни финансистът.

" Достъп до пазарите ще има. Въпросът е да бъде на най-ниската цена. Това е казусът ", разяснява Виктор Йоцов по отношение на поемането на нови задължения от външния и вътрешния пазар.

" Забелязваме, че огромните играчи - както и пенсионни фондове, по този начин и комерсиалните банки, са много внимателни ", посочи експертът/

Нямаме безусловно никакъв късмет да осъществим критериите по Маастрихт за присъединение към еврозоната на 1 януари 2024 година – както инфлационния, по този начин и за бюджетния недостиг, акцентира специалистът, който се самоопредели като " парещ последовател на еврото ".

Според него единственият късмет е да се направи компромис с критериите и те се занижат, какъвто е казусът с Хърватия.

Ясно е, че нещо не е наред в стопанската система, само че не могат да се схванат нито диагноза да слагат, нито да подхващат лекуване – песимистично заключи доцент Йоцов картината на политическото опълчване.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР