Да не се продава общинска собственост, много повече зелени площи

...
Да не се продава общинска собственост, много повече зелени площи
Коментари Харесай

Кметът Коцев след първата приемна: Гражданите са категорични да не се продава общинска собственост, искат зелени площи и да се спре презастрояването

Да не се продава общинска благосъстоятелност, доста повече зелени площи и да се спре презастрояването. Това желаеха жителите по време на първата ми приемна, това е и моето виждане.Така кметът на Община Варна Благомир Коцев заключи изложените от варненци проблеми по време на първата му постоянна приемна. Случаите, с които кметът беше осведомен, се базират на проблеми, нерешени с години, а жителите показаха, че се прилагани процедури „ на парче “, вместо единна политика и общи стандарти за устройството на градската среда.

 В първата за мандата си приемнаКоцев се срещна с близо 30 представители на разнообразни инициативни комитети и жители и се срещна с проблемите им. Един от най-фрапиращите е казусът с парцел на улица „ Роза “, в който общината има идеална съсобственост. Според жителите на квартала общината повече от 10 години не е упражнявала правния си интерес, а е обслужвала частни такива. Гражданите настояха един от дребното незастроени имоти в региона да бъде трансфорат в зелена повърхност или детска площадка.

Подобен е и казусът на ул. „ Подвис “, за който жителите показаха, че по предложение на кмета Иван Портних при започване на тази година общината е продала два парцела с обща повърхност от 900 кв.м. за сума, която засегнатите жители дефинираха като равностойна на един апартамент. На мястото е планувано построяването на 9-етажен жилищен блок. Те онагледиха с този образец отрицателната процедура на презастрояване и настояха пред новия кмет тя да бъде прекъсната.

 Общината разполага с терени, само че те са извънредно незадоволителни да обезпечат потребностите от развиване на Варна и на предпочитаните политики като стопански зони, спорт, просвета, обществени политики. Това съобщи още пред жителите Благомир Коцев.Според него решението е правене на Подробни устройствени проекти на цели региони, а не за обособени терени, както и прецизното използване на закона еднообразно за всички. Край на работата „ на парче “, инспектиране на досегашните покупко-продажби и активиране на всички забавени планове и търсене на всевъзможно способи за тяхното финансиране, уточни още като решение кметът. При аналогични проблеми са прилагани разнообразни ограничения и стандарти, акцентира още Коцев и добави, че не е имало единна политика по тези въпроси.

По думите му, още от първия случай в приемната излиза наяве, че са прилагани непозволено Подробен устройствен план, в тази ситуация – на ул. „ Роза “, не е приложена уличната регулация, изключително във вилните зони и местностите. Има завзети парцели на общината тук-там, няма канализация и общината е бездействала по жалбите на хората, заключи още кметът.

Казусите, които ми бяха показани, не ме изненадаха. Като регионален шеф се сблъсках с доста сходни проблеми. За страдание, тогава нямахме пълномощия да решаваме сходен вид проблеми, а в този момент сме към този момент в обстановка, при която можем да ги решим, тъй като доста от тях касаят Община Варна и съответните дирекции. Всичко, което разгледахме, ще бъде оценено, с цел да намерим най-прекия път за решаването на тези проблеми, безапелационен бе Коцев.

Следващият приемен ден на кмета е на 11 януари, след което срещите с жители ще продължат по график – всеки втори четвъртък от месеца. Обявяването на приемен ден провокира огромен интерес от страна на варненци и графикът е напълнен и за месец март. Затова ще бъдат оповестени и спомагателни часове за банкет съгласно опциите на графика на кмета.

Заместник-кметовете и всички чиновници на общината на управителни позиции, чиито функционалности допускат директен контакт с жителите, ще разгласят постоянни приемни часове още от месец януари. Коцев пое ангажимент да вкара тази процедура от началото на мандата си, с цел да има администрацията директен контакт с жителите.

Телефонът за записване за приемната на кмета е 052820000.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР