Да не се иска съгласието на родител, за да се

...
Да не се иска съгласието на родител, за да се
Коментари Харесай

16-годишните се изследват за ХИВ и бременност без съгласието на родител

Да не се желае единодушието на родител, с цел да се изследват младежи над 16-годишна възраст за ХИВ и бременност - това планува разпоредба на Министерството на здравеопазването, оповестена за публично разискване, съобщи bTV.

Целта на смяната е да се основат по-добри условия за здравно консултиране, профилактични прегледи и проучвания на младежите.

Предлага се за навършилите 16 години да не се желае единодушие на родител и при профилактично проучване на кръв и урина.

Младежите не постоянно са склонни да споделят с родителите си проблеми, свързани със секса, пушенето, пиенето на алкохол. Така условието родител да даде единодушие, с цел да се тества младежът за ХИВ да вземем за пример, може да ограничи достъпа му до здравната услуга, написа в претекстовете си Министерството.

Статистиката е извънредно тревожна:

- 35% от новите случаи на ХИВ са при хора от 15 до 29 години;

- България е на 4-то място измежду европейските страни с най-високо разпространяване на тютюнопушене в юношеска възраст;

- 30 на 100 от учениците на 16-годишна възраст най-малко един път са опитвали някакъв опиат.

36% от младежите не са употребявали презерватив при първия си сексуален акт; броят на абортите във възрастта 15-19 години е висок; всеки шести на 16 години е пил най-малко 20 пъти алкохол през последната година.

В проектопромените е записано, че те не изискват планирането на спомагателни средства. А това, съгласно неправителствения бранш, слага под въпрос постигането на задачите.

"Тази разпоредба ще бъде една хубава самодейност на хартия, а за самите младежи няма да носи никаква изгода ", счита Елена Биринджиева от съдружие "Здраве без граници ".

За тази година Здравното министерство към момента не е сключило контракти с неправителствени организации за действия по предварителна защита на полово портативни инфекции. Така за работата им все още държавно финансиране няма.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР