Да не би някой да подзира, че К. Петков ще

...
Да не би някой да подзира, че К. Петков ще
Коментари Харесай

Анализатор: Казусът с Кирил Петков и някои глупости в Конституцията

Да не би някой да подзира, че К. Петков ще съобщи на канадското разунаване някаква доста скъпа информация, получена в министерството, да вземем за пример ноу-хауто за ръководство на Българската банка за развиване? И дали лоялността му към Канада зависи от това по кое време тъкмо се е отказал от нейния паспорт, а не от това, че родителите, жена му и децата му са канадски жители?

Същата нелепост е записана и като условие за президента, че даже е добавена тъпота на квадрат - да е живял в България през последните 5 години. Ясно е, че през 1990 година концепцията е била да отрежат царя, но тази обстановка от дълго време отмина, в този момент какво пречи на политиците да върнат здравия разсъдък и да отстранен това срамно условие. Сега да вземем за пример българката, достигнала до най-високата интернационална позиция в цялата история на нашата страна, не може да се кандидатира за президент, тъй като МВФ се ръководи от Вашингтон, а не от София.

Ясно е, че по-будните, по-образовани и по-успели българи са и по-мобилни, по тази причина е доста евентуално в избран интервал от живота си да живеят в чужбина и да имат двойно поданство. И навръх тези, които са се потвърдили на интернационално равнище, нашата Конституция им споделя - вие не ставате ни за министри, ни за депутати. В тези ограничаващи текстове е отразена цялата комплексарщина, провинциализъм и обскурантизъм на създателите на Конституцията, а и на тези политици, които към този момент 30 години търпят сходна нелепост.

Иначе от юридическа позиция казусът с Петков е кристално явен - той не покрива това идиотско условие на Конституцията. Грам правна стойност нямат приказките, че той бил положително момче, сръчен министър и обещаващ млад политик, условието е да няма друго поданство, а не да е подал поръчка за отвод от него.
Но въпреки всичко да целуваме ръка на депутатите от Великото национално заседание, като нищо можеха да запишат в Конституцията, че за народен представител и министър става единствено оня, който може да потвърди, че в 12 часа вечерта пее химна България и в никакъв случай не е ходил по-далеч от Калотина.

Пламен Димитров
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР