Да намалим приема на калориите и водата и да увеличим

...
Да намалим приема на калориите и водата и да увеличим
Коментари Харесай

МЗ препоръча да намалим калориите и водата и да приемаме повече витамини C и D

Да понижим приема на калориите и водата и да увеличим приема на някои витамини предложи Министерството на здравеопазването в плана на Наредба за физиологичните правила на хранене на популацията, който беше оповестен за публично разискване. 

Актуализация на наредбата се прави за първи път от 2005 година, като новите данни са въз основата на последните изследвания на Световната здравна организация и на Европейската работа по сигурност на храните. Новите рекомендации ще дефинират и условията за здравословно хранене в детските градини и учебните заведения. 

Нови научни данни демонстрират по-ниски потребности от въглехидрати, по-високи потребности от витамин D и витамин С и редица други промени, които би трябвало да бъдат въведени, с цел да може да се направи съответна оценка на храненето на българското население, да се разпознават действителните проблеми и рисковите популационни групи, се показва в претекстовете към проектонаредбата.

От включените таблици се вижда понижаване на целесъобразните дневни калории според от физическата интензивност, като е въведена и нова подгрупа - хора с доста деен метод на живот. В останалите групи - хора с ниска интензивност, умерена и висока интензивност, е понижен целесъобразният енергиен дневен банкет. 

При мъжете сред 30 и 60 години с ниска интензивност целесъобразният банкет на калории е понижен от 2583 на 2286, при тези с умерена интензивност - от 2927 на 2612 калории, при тези с висока интензивност - от 3272 на 2939 калории, а целесъобразните дневни калории за мъже с доста деен метод на живот са 3265. 

При дамите с ниска интензивност целесъобразните дневни калории са понижени от 1988 на 1823, при тези с умерено деен метод на живот - от 2252 на 2083 калории, при дамите с деен метод на живот - от 2518 на 2343 калории, а целесъобразните дневни калории за дами с доста деен метод на живот са 2604. 

" Европейският орган по сигурност на храните разгласява в интервала 2010-2017 година поредност от научни мнения по отношение на приблизително дневните енергийни потребности, целесъобразния или съответен банкет на белтък, мазнини, въглехидрати, съвсем всички витамини и минерали, които се отнасят за страните в Европейски Съюз. В тази връзка европейските страни следва да извършат актуализиране на националните си рекомендации за хранителен банкет на сила и  нутриенти. Въведени са нови формули за пресмятане на главната обмяна, нови критерии за увеличение на енергийните потребности според от степента на физическа интензивност. Всички тези промени водят до нуждата от актуализиране на стойностите на приблизително дневните енергийни потребности, включени във физиологичните правила за хранене на българското население от 2005 година Това се постанова и от измененията в
антропометричните характерности на българското население, открити при 2 националните изследвания на хранителния статус през последните години, които се употребяват за установяване на междинните енергийни потребности в другите възрастови групи ", показват от здравното министерство.

Впечатление прави, че в новата разпоредба е понижено целесъобразното количество вода, което би трябвало да пием всеки ден. За мъжете целесъобразното на ден количество вода е понижено от 3,7 литра на 2,5 литра. При дамите понижението е от 2,7 литра на 2 литра. 

Промени има и при някои витамини и микроелементи. Министерство на здравеопазването предлага понижаване на приема на флуор от 10 мг на 4 мг за мъжете и 3 мг за дамите, като за горна граница на банкет са посочени 7 мг.

В същото време се предлага увеличение на дневната доза на витамини D и C. Препоръчителното количество витамин на D се усилва от 5 мкг на 15 мкг за хората над 1 година, а за тези над 75 години - 20 мкг.  

Препоръчителният дневен банкет на витамин C пък е повишен от 80 мг на 110 мг за мъжете и от 70 мг на 95 мг дневно за дамите. 

Промени има и при други витамини. Препоръчителната дневна доза витамин B12 е увеличена от 2,4 мкг на 4 мкг за мъжете и дамите. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР