Да надвие всички болести до края на века - това

...
Да надвие всички болести до края на века - това
Коментари Харесай

Защо Марк Зукърбърг и жена му влагат милиарди в медицински изследвания

Да надвие всички заболявания до края на века - това амбициозно заричане даде основателят на Facebook Марк Зукърбърг още през 2015 година, когато дружно със брачната половинка си Присила Чан разгласи основаването на самодейността " Чан Зукърбърг " (CZI) в чест на новородената им щерка. По това време мнозина сметнаха този анонс за демонстрация на грандомания или просто за някаква нова прищявка на младия милиардер.

Но още по това време стана ясно, че CZI работи амбициозно. В писмо до щерка им двамата съпрузи поеха задължението приживе да влагат 99% от своите Facebook акции (тогавашната им стойност възлизаше на към 45 милиарда долара) в обучение и лекуване на заболявания. През 2016 година бе основана и Научната стратегия CZI.

Милиарди за медицински проучвания

По мотив петгодишния празник на програмата Чан и Зукърбърг обясниха по какъв начин тъкмо считат да реализират задачата си. Те описаха задачата си по следния метод: става дума за това всички биологични процеси в човешкото тяло да могат да се следят, мерят и проучват - триизмерно и в действително време.

За задачата е планувано в течение на идващите 10 до 15 години да се разработят нови проучвателен способи и технологии, като в медицинските проучвания ще бъдат вложени в допълнение 3,4 милиарда $.

За съпоставяне: през 2020 година разноските на фармацевтичните концерни за проучвания и развойна активност в целия свят са възлизали на към 200 милиарда $. В този отрасъл разноските за научни проучвания са изключително високи.

Говорителят на CZI Джеф Макгрегър изясни, че 500 милиона $ ще бъдат вложени в нов институт на Харвардския университет, който ще бъде профилиран в изследване на изкуствения разсъдък и ще бъде открит в края на 2022 година.

Други 600 до 900 милиона $ ще бъдат вложени в нов институт за биомедицински изображения, а 1 милиард $ са предопределени за Мрежата „ Биохъб “ на Чан и Зукърбърг, чиято цел е да бъдат омрежени водещите учени от разнообразни институти по света, които взаимно да търсят отговори на „ огромните научни провокации “. За самия " Биохъб " са заделени още към 1 милиард $. Там с преимущество ще се създават технологии, които да улесняват битката против разнообразни заболявания.

Новите планове на CZI напълно отчетливо носят почерка на двамата съпрузи - на влюбения в детайлите софтуерен специалист и на ангажираната детска лекарка с тапия от Харвард. Тези два свята ще бъдат обединени и ще си взаимодействат, с цел да изстрелят медицинските проучвания в цифровата епоха. Тъкмо това е сплотяващото във всички инициативи на Чан и Зукърбърг.

По образеца на Бил и Мелинда Гейтс

Инвестирането на милиарди от цифровите технологии в името на човешкото развиване не е нещо ново. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс да вземем за пример е вложила от основаването си през 2000 година до през днешния ден над 60 милиарда $ за благотворителни цели. Дейността на фондацията е ориентирана най-вече към разрастващите се страни, където оказва помощ в битката против заболявания като маларията, туберкулозата и полиомиелита, от които всяка година умират милиони хора. След развода си Бил и Мелинда Гейтс оповестиха, че считат и отсега нататък да си сътрудничат в границите на тази най-голяма частна фондация в света.

Със своята самодейност съпрузите Чан и Зукърбърг преследват доста по-амбициозна цел - те се насочват към фундаменталните научни проучвания, а не толкоз към съответни заболявания. Особено Зукърбърг вероятно е мощно заинтригуван от това името му да се загатва в положителен подтекст, откакто в границите на така наречен " Фейсбук Papers " концернът му още веднъж стана обект на остри рецензии.

 

Източник: Дойче веле

Още от АМЕРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР