Да наблюдаваш изригване на вулкан е интересно само по себе

...
Да наблюдаваш изригване на вулкан е интересно само по себе
Коментари Харесай

Спираща дъха снимка показва как изглежда изригване на вулкан от космоса

Да наблюдаваш изригване на вулкан е забавно единствено по себе си. Но да имаш място на първия ред 408 км над вулкана към този момент е супер панорама.

Астронавтите на борда на интернационалната галактическа станция (МКС) са съумели да снимат в събота изригването на вулкана Райкоке.

Райкоке е необитаем остров от веригата на Курилските острови, огърлица от острови разпростираща се на 800 км от северна Япония до североизточна Русия.

Формално част от територията на Япония, вулканичният остров, който е с повърхност от порядъка на едвам 5 км2, е под контрола на Русия от края на Втората международна война насам.

Снимката демонстрира „ гъбата “ на изригването, при което пепел и прахуляк биват катапултирани в небето със страшна мощ.

Вулканичната пепел е богата на силикати, които имат температура на размразяване 1100 градуса по Целзий. Много от самолетните мотори работят при температура от 1400 градуса по Целзий, което значи, че прахообразните частици ще се разтопят и ще залепнат по сензитивната механика на самолетите. Това може да докара до отвод на мотора, заради което вулканичната пепел е рискова за авиацията.

Вулканичната пепел не може да бъде засечена от обичаен радар, нито от гледащите напред радари в муцуните на множеството самолети. По тази причина от голямо значение е опцията за прогнозиране придвижването на вулканичния облак.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР