“Да ми пратят нотариална покана, в която искат от мен

...
“Да ми пратят нотариална покана, в която искат от мен
Коментари Харесай

Любо Жечев за ФрогНюз: “Исторически парк” направиха всичко филмът...

“Да ми пратят нотариална покана, в която желаят от мен да не качвам нищо повече обвързвано с “Исторически парк ”, тъй като другояче съм щял да вляза в пандиза, това си ми звучи като опасност. Те могат да настояват, че пазят интереса на вложителите си. Да не желаят да публикуваш под предлог, че Исторически парк " " бил комерсиална марка и ти нямаш право да публикуваш нищо, което съдържа “Исторически парк ”, за мен е малоумно ”. 

Това сподели за ФрогНюз основателят на онлайн наличие Любомир Жечев.

Преди три дни филмът с следствието му за " Историческия парк " бе качено за свободно гледане в YouTube. Вчера, след докладване от Кирил Кирилов - Киро Брейка, видеото беше свалено. Самото видео пък съставлява близо тричасов филм, в което се демонстрират данни за икономическото положение на Парка, търси се и отговор на въпроса - понци скица ли е " Исторически парк ". Заради рекламация за авторски права филмът беше свален от YouTube. Става въпрос за така наречен strike - при издание на наличие в YouTube всеки обиден на тематика авторски права може да оспорва, само че такова оборване може да бъде обжалвано. В 90% от случаите такива " strike " -ове падат, само че процедурата е по-тромава, а Жечев се закани да си търси правата в съда.

“Любопитното е, че аз до този миг не бях разгласил никакви фрагменти от този филм, не съм заемал никаква позиция, само съм си разрешавал да качвам тук-таме някакви мемета, фрагменти, безусловно цитати от изявления на Ивелин Михайлов, които споделя във видеата. Не съм отправял някакви изказвания, внушения или каквото и да било. През цялото това време Ивелин Михайлов твърдеше, че няма проблем в това да се проверява, да се пита ”.

“Вклюително той и други хора от " Исторически пар " к са казвали, “защо не дойдете да ревизирате, в случай че някой мисли, че има нещо неправилно, да пристигна и да ревизира, ще отговорим на всички въпроси ”. Аз отидох, ревизирах, във кино лентата имам изявление с Ивелин Михайлов, особено обещано за кино лентата, отвън другите срещи, които имахме през последните ни седмици. Интервюто е авансово уговорено и се случва в неговата къща, с неговото единодушие, те с една от сътрудничките му също са го снимали цялото. Почти постоянно, когато сме снимали хора от “Исторически парк ”, е имало някой техен, който е заснемал съвсем всичко. Те доста добре знаят какви въпроси съм задавал и какви диалози сме водили ”, споделя Жечев. 

Той акцентира, че Ивелин Михайлов в никакъв случай не е имал каквито и да било искания, до последния миг, тъкмо преди прожекцията на кино лентата.

“В последния миг направиха опити мен да ме сплашат. Приближавайки до датата 9 октомври, когато беше премиерата на кино лентата в НДК, още в петъка, на 4 октомври, аз получих три писма по " Телепоща ". Едно от писмата беше от човек, който е дал авансово единодушие да взе участие във кино лентата, особено сме ходили в един хотел да го запишем и той безусловно в последния миг изпрати един документ, с който се отхвърля от неговото единодушие и изрично декларира, че не желае да бъде показван. Аз по този начин или другояче, бях решил този човек да не го пущам във кино лентата, защото не сподели нищо значително. Другите две писма бяха изпратени по образец, от други двама души, които не знам кои са, защото очевидно някъде съм ги интервюирал на обществено място, не са от хората, с които сме говорили по-продължително. С всеки един човек, с който съм приказвал по-продължително, съм го попитал дали желае да взе участие във кино лентата и всеки един от тях е давал единодушието си, знаел е защо дава изявление ”.

“Тъй като премиерата на кино лентата беше на 9 октомври, се допуска, че на 4 той е трябвало да е съвсем приключен, а на 7 когато беше изцяло приключен и беше изпратен в нужния DCP формат, който е наложителен за прожекция с киномашина, каквато е нужна за лъчение в НДК, ми се обади защитата от офиса, аз не бях там. Той ми се обади да ми каже, че има нови 11 писма, пристигнали посредством представител на Български пощи, които аз към момента не съм виждал, тъй като нямах опция да отида, не съм ги получил и не знам от кого са, несъмнено, единствено мога да допускам, че са от други представители на “Исторически парк ”. Можем единствено да гадаем за какво се изпращат такива писма, които най-вероятно още веднъж са били от хора с категорично противоречие да бъдат показвани, безусловно часове преди прожекцията, когато е премиерата на кино лентата. Според мен това е мотив за юридически проблем, че надали не срещу тяхното единодушие са били предавани. Друг е въпросът до каква степен имаш право да се откажеш, откакто към този момент си дал единодушие, въпреки и под джука форма ”. 

След премиерата в НДК, Любо Жечев прави още няколко прожекции - една във Варна, която е авансово оповестена, в Пловдив и още две в София, едната в дребна зала в Културен център G8, другата в кино-театър " Освобождение “. 

“По време на прожекцията във Варна, която беше на 15 октомври, 30 минути преди нея, пристигнаха 8-9 души, които снимаха с телефон. Някои от тези хора познах, в това число единия съм го интервюирал на площада пред някогашния Партиен дом, когато имаше митинг на партия “Величие ”. Той се представяше като удовлетворен вложител. Тези хора пристигнаха да ми връчат още няколко писма. Някакви хора, които аз на процедура не познавам, идват и ми споделят, че аз би трябвало да се разпиша на писма, на които някакви хора се оказват от присъединяване във кино лентата, като даже не споделиха кои са тези хора. Това се случи 20-30 мин. преди прожекцията, на която на процедура пристигнаха 200 души, цялата зала беше цялостна ”. 

“Нещата не стопират дотук ”, акцентира влогърът.

“На последната прожекция на 19 октомври, още веднъж 30 мин. преди преди нея пристигна представител на ЧСИ, частен правосъден реализатор, безусловно до момента в който хората влизаха. Съответно му споделих, че няма по какъв начин да се срещна с това наличие, тъй като имам друга работа. Аз настоявам, че тези писма не съм ги получил публично, тъй като трябваше да подпиша, че ще ми ги донесат в офиса и не съм ги чел задачите, само че видях, че са от Пламен Кънчев, който е дясната ръка на Ивелин Михайлов и главно лице на кино лентата и от самия Ивелин Михайлов, който също се отхвърля изрично да взе участие във кино лентата, в случай, че неведнъж е давал единодушие, посрещал ме е в дома си, снимали сме, те имат цялостния запис, Той също се отхвърля постфактум от присъединяване във кино лентата, което за мен е цялостен парадокс, аз мога да дефинирам тези дейности, само като опит за цензура, нямам друго пояснение какво може да е това. След като неведнъж си дал единодушие, взел участие си и имаш цялостен запис на диалога, който сме имали, и откакто към този момент излиза филмът, ти се отказваш ”.

Междувременно стана ясно, че " Икономическа полиция " е почнала снемането на сведения от хора, които са си купили билет за кино лентата " Исторически парк ”.

Снемането на сведения е станало по искане на районната прокуратура във Варна, която е получила сигнал от " Исторически парк " за това, че набирането на пари за основаването на кино лентата е финансова машинация. Причината е потреблението на името " Исторически парк " в заглавието на кино лентата и надлежно продажбата на билети за него.

 

Тезата, изложена в сигнала, е, че хората, които са си купили билет за кино лентата на Жечев, са били излъгани, тъй като в действителност са желали да ги влагат или дарят в интерес на парка. От районната прокуратура разясниха пред " Капитал ", че инспекцията е по член 209 от Наказателния кодекс, описващ хипотезите за финансова машинация, и предусещащ една до шест години затвор.

 

“Благодарение на ваш сътрудник от " Капитал ", разбрах, че е имало формирано досъдебно произвеждане по отношение на това дали филмът е изработен за финансова машинация. Има много неясноти от къде са намерили телефоните на тези хора, защото доколкото разбрах би трябвало да имат позволение в съда, с цел да вземат телефоните на избрани хора, дали са го създали, нямам визия ”, сподели Жечев.

“Предната седмица трима души ми писаха, че получават позвънявания от Икономическа полиция, да дадат пояснения за какво са си купили билети за филм. Единият човек е от Бургас и си е купил билет за прожекцията във Варна, като са му споделили, че ще му пратят екип да го разпита в Бургас, с цел да не се разхожда. Впоследствие няколко дни по-късно, разбрах, че е имало формирано досъдебно произвеждане, тъй като прокуратурата проверява за какво хората са си купили билет за кино лентата, в действителност са си мислили, че подаряват пари на “Историческия парк ”. Навсякъде написа, че това е билет за филм. Ако някой си желае парите назад, макар че е предходна прожекцията, той не е пристигнал и така нататък, аз отново ще му ги възстановя ”.

Любо Жечев добави, че тъкмо след срещата си с представителя на ЧСИ, на идващия ден е разгласил кино лентата обществено за всички в Youtube.

“24 часа по-късно, поради различен ютюбър, Кирил Кирилов, прочут още като Брейка или сводника, който претендира, че има авторски права във връзка с 13-секундно видео, което е 0,01% от общата дължина на видеото, YouTube смъкна кино лентата. Това е автоматизирана система в Youtube, нормално когато от някой канал има такова недоволство, те автоматизирано го блокират и смъкват с право на обжалване. Имаш алтернатива да свалиш без да сложиш strike на канала. Имаш алтернатива да претендираш, че приходите от видеото би трябвало да бъдат за теб, само че видеото да остане да съществува, имаш алтернатива и да го свалиш и да сложиш strike на канала, каквото той е направил без никакво предизвестие ”.

“Тук обаче има и още нещо. Когато декларираш, че искаш да свалиш едно видео, още повече да сложиш strike на избран канал, ти декларираш, че носиш и юридическите последици за това и имаш доказателства, че си в правото си. Ако злоупотребяваш с тази система на Youtube, следствията за теб може да бъдат свързани с това да ти изтрият канала. Аз настоявам, че това е корист с тази система на YouТube, която по дифолт приема за достоверни изказванията на индивида, който претендира за накърнени авторски права и в този момент съм обжалвал това решение пред Youtube, който би трябвало да реши дали настояването ми е основателно ”.

“Ако е основателно, след това ще го препрати на господин Кирил Кирилов, който ще има период от 10 дни, в който да показа документи, че е завел по законен метод дейности да си потърси правата. Ако не го направи, би трябвало да ми върнат видеото и да махнат strike. Хипотетично в случай че YouТube не ми утвърди настояването, ще потърся опция да го осъждам, тъй като мощно имам вяра, че това е корист и в последна сметка подобен вид разногласия за авторски права, се вземат решение в съда на съответната страна. YouТube също се преценява с решения на съда. Смятам, че това е значимо, тъй като става въпрос за 10 секунди, които са премонтирани и дават тотално друга стойност на нещата, които са в истинското видео. Това по условията значи придаване на Fair use, дали ще бъде посредством коментар, рецензия или тъй наречените Ако не врнат видеото, това значи, че на процедура всеки един YouТube канал може да бъде заличен - в случай че някой нещо сметне, че не му харесват нещата, които се приказват по негов адрес, представете си какво ще стане. Ако вършиме някой журналистически материал към който и да било, няма по какъв начин да не покажете неговите изказвания обратно във времето. И в случай че той реши, че не му харесват нещата, които се приказват за него, може да каже, “оп, тук са употребявани 10 секунди от мен ”, поставям strike на канала, смъквам видеото. Не работят по този начин законите на България, нито европейските наставления, или разпоредбите на Youtube, и аз ще опитам да потвърдя това ”, безапелационен е Любо Жечев. 

 

Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР