Да живееш с манипулативен и контролиращ партньор е объркващо и

...
Да живееш с манипулативен и контролиращ партньор е объркващо и
Коментари Харесай

Да живееш с човек, който те обижда и обвинява

Да живееш с манипулативен и контролиращ сътрудник е объркващо и изтощаващо. Постепенно жертвите на сходно държание се трансформират в цели на непрекъснати обвинявания и рецензии по всевъзможни мотиви. Ежедневието им се изпълва с безпокойствие и непрестанна паника, а доста постоянно те се изолират изцяло от другари и родственици в името на това да бъде непокътнато спокойствието и щастието на манипулативния сътрудник. Начинът, по който хората в токсични връзки виждат света, също се трансформира, защото те незабелязано стартират да мислят, усещат и живеят съгласно гледната точка на своя контролиращ сътрудник.

Perspecticide – смяна на вероятностите и целите

" Този тип корист в сантименталните взаимоотношения е постоянно срещан и доста припомня на Стокхолмския синдром, при който жертвата на похищение развива преданост и обвързаност към своя грабител. За да идентифицираме този вид прочувствена корист, използваме термина Perspecticide – смяна на вероятностите и целите. Това е тип прочувствено принуждение в границите на една връзка, когато един от сътрудниците управлява другия дотам, че жертвата губи възприятието за това кой е и какво усеща. С течение на времето преобладаващият сътрудник трансформира метода, по който мисли жертвата. Насилникът дефинира какво е любовта. Насилникът дефинира какво не е наред с жертвата и какво би трябвало да направи, с цел да я промени. ”, изяснява Лиса Арънсън Фонтес, психолог от Университета на Масачузетс и създател на книгата " Невидимите окови: Как да преодолеем насилствения надзор в интимната си връзка ".

Виж още: Как напуснах брачна половинка си след 40-годишен брак, изпълнен с душевен тормоз

Терминът „ Perspecticide ”, чието главно значение може да бъде обяснено най-лесно с цялостната загуба на доверие в личните познания и показа, е употребен за първи път в литературата за промиване на мозъци на военнопленниците. Този вид въздействие се ползва и в разнообразни култове и религиозни течения. 

Последствия от прочувствената корист

С течение на времето преобладаващият сътрудник изцяло трансформира метода на мислене на жертвата - до степен, в която тя стартира да губи възприятие за еднаквост. Постепенно жертвата не помни своите лични житейски цели и фантазии и се концентрира върху задачите, концепциите и мислите на своя манипулативен сътрудник.

Хората, подложени на този тип прочувствена корист, постоянно упрекват себе си, защото се усещат обезверени и дезориентирани. Може да им е мъчно да схванат какво тъкмо не е наред. Контролиращите сътрудници служат като филтър за външния свят, като последователно изолират жертвите си от близки, другари и сътрудници. Изолирани и следени по този метод, жертвите губят самочувствието и идентичността си.

По думите на Фонтес смяната на вероятността е главната причина хората да се отхвърлят от личните си възгледи, мнение, житейски цели и фантазии.

Манипулативното влияние от страна на преобладаващия сътрудник няма общо с естественото взаимовлияние във връзката

Лиса Фонтес прецизира, че при този тип прочувствена корист не приказваме за естественото взаимовлияние, което настава във всяка интимна връзка. Тук става дума за влияние, което може да бъде несъмнено като едностранно, манипулативно и даже незаконно, тъй като в клопката на преобладаващия сътрудник се попада най-често посредством привързване. Той редува любящо държание с интервали на потискащи, обидни и обвинителни мнения, които смачкват самочувствието. По този метод жертвата става травмиращо-свързана със своя манипулативен сътрудник, започвайки да се държи и живее по този начин, че да го прави непрекъснато благополучен, а когато се провали, има вяра, че заслужава наказване. Така последователно се трансформира в пандизчия на личния си живот.

Източник: businessinsider.com, verywellhealth.com, Framar.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР