Да имаш по-добра армия няма особено голямо значение, ако не

...
Да имаш по-добра армия няма особено голямо значение, ако не
Коментари Харесай

Европейските пътища и ЖП линии не са подходящи за битка с Русия

Да имаш по-добра войска няма изключително огромно значение, в случай че не можеш да я придвижиш, написа " Политико ".

Нахлуването на Русия в Украйна концентрира вниманието върху подготовката на пътищата, железопътните линии, пристанищата и летищата на Европейски Съюз за бързо придвижване на войски и танкове. Облекчаването на тесните места и укрепването на коловози и мостове, употребявани както от военни, по този начин и от цивилни, е от решаващо значение за отбранителната стратегия на континента. Но макар тези терзания, Европейски Съюз не възнамерява неотложно увеличение на разноските по въпроса.

" Колкото по-на изток отивате, инфраструктурата не поддържа тежките американски, немски, английски и холандски танкове, казусът е в мостовете ", сподели пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, някогашен пълководец на американската войска в Европа, а в този момент обвързван с мозъчния концерн CEPA. " Трябва да покажем, че можем да се движим толкоз бързо или по-бързо от Руската федерация в пропастта Сувалки (между Полша и Литва) или в Румъния.

Механизмът за свързване на Европа (CEF), средството за финансиране на инфраструктурни планове на Европейски Съюз, бе контрактуван предходната година и той отпуска 1,7 милиарда евро за военна подвижност - по-малко от в началото препоръчаните 6,5 милиарда евро (но повече от нула, както някои препоръчваха). Орязването на бюджета изглеждаше като добра концепция, когато водачите на Европейски Съюз смятаха, че войната е отдалечен вероятен сюжет.

В четвъртък дипломати от Европейски Съюз се споразумяха с Европейската комисия за консумиране на близо 340 милиона евро от военния пакет на CEF за 22 най-вече дребни плана като част от тази стратегия — най-вече в Централна Европа.

Тези планове включват подсилване на железопътните връзки от Антверпен до Германия, тъй че по-дългите влакове да могат да се движат на изток, модернизиране на две летища в Полша и усилване на транспортните връзки до военната база Тапа в Естония.

Един чиновник, участващ в договарянията, сподели, че страните също са се съгласили да предложат идващия кръг от финансиране на планове за май от септември, макар че това няма да промени размера на общия бюджет.

Критиците се оплакват, че мащабът на финансирането е много под нужния за подготовка на континента за военна опасност, а някои членове на Европейския парламент упорстват за доста по-бързо увеличение на разноските.

" Парите са смешни ", сподели румънският евродепутат Мариан-Жан Маринеску. Депутатът от Европейската национална партия беше един от водещите в Народното събрание в договарянията за CEF. Окончателният контрактуван сбор е " съвсем нищо " в съпоставяне със стратегическите потребности на блока, сподели той.

Въпреки по-ранния песимизъм, има " 180-градусов " завой във връзка с нуждата от разноски за военна подвижност поради войната, съгласно върховен чиновник на Комисията, работещ по въпроса.

" В Европа човек има чувството, че не е нужно да харчим за защита ", сподели Георг Рикелес, който дава отговор за сигурността в Центъра за европейска политика, основан в Брюксел мозъчен концерн. " От 24 февруари (когато Русия атакува Украйна) тази картина се промени изцяло ".

Проблемите с инфраструктурата са явни от години, защото НАТО се разшири на изток, само че не последваха разноски за пътища и железопътни линии.

През 2017 година Ходжис поведе американските войски да кацнат в Бремерхафен, в Северозападна Германия. Докато пристанищната инфраструктура бе на равнище, пътищата на открито не бяха. " Без значение какъв брой огромно е пристанището, в случай че не сте готови за бързо напредване, тогава всичко се проваля ".

Това е проблем, защото алиансът се стреми да ускори силите си на изток, с цел да възпира Русия.

" Само да влезеш в Румъния през Карпатите, е доста мъчно с танк върху транспортен камион ", сподели Ходжис.

Докато НАТО координира военните дейности, то не финансира мостове, железопътни линии и пътища. Това е мястото, където Европейски Съюз би трябвало да ускори поддръжката.

" Военните употребяват същата инфраструктура като цивилните и по тази причина се сблъскват със същите проблеми ", сподели служителят на Комисията. " Те се сблъскват с проблеми в пристанищата, за модална промяна от кораби към стоманен път, те се сблъскват със същите тесни тесни в градските възли или със същата понижена дължина на влака, те имат същите проблеми, като някои летища не са свързани с железопътния превоз. "

Парите за военна подвижност на CEF са ориентирани към свързване на летищата с железниците, подсилване на мостове и освобождение на пространство в пристанищата за бързо разтоварване. Други по-големи планове - като Rail Baltica, европейска железопътна връзка със общоприетоо междурелсие от 5,8 милиарда евро, минаваща през Естония, Латвия и Литва до Полша - също се показват като сериозни за защитата.

Като част от кръга от утвърждения на планове в четвъртък, 5 милиона евро ще отидат за повишение на военните качества на латвийския сектор на Rail Baltica.

Най-голямото утвърждение за финансиране бе 60 милиона евро за Via Baltica, пътна връзка през Балтийските страни, което надали е огромна инвестиция, като се има поради, че новите схеми нормално костват милиарди.

Маринеску желае блокът да се задвижи в този момент, вместо да чака идващия седемгодишен бюджет за инфраструктура на CEF през 2028 година: " Трябва да имаме нещо в този момент ", сподели той.

В спор в парламентарната комисия по превоз предходната седмица той предложи да се задълбочи в Механизма на Европейски Съюз за възобновяване и резистентност, защото към 232 милиарда евро от заемите на фонда след пандемия към момента не са предопределени за потребление.

" Част от тези пари... може да се употребява за нашите потребности в инфраструктура с двойна приложимост ", сподели Маринеску.

Тази седмица повече от 60 евродепутати от групи от целия политически набор изпратиха писмо до водачите на Европейски Съюз и френския президент Еманюел Макрон, с цел да се " притегли... вниманието към незабавната нужда от усилване на програмата за военна подвижност ".

Това значи ориентиране на повече пари в брой на Европейски Съюз към " стратегически незабавни планове, по-специално в източната част на Европейски Съюз " и опростени процедури за оценки на планове и оценки на въздействието върху околната среда, пишат те.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР