Да има по един висш представител по безопасност на храните

...
Да има по един висш представител по безопасност на храните
Коментари Харесай

Еврокомисар предлага по един висш представител по безопасност на храните във всяка страна от ЕС

Да има по един върховен представител по сигурност на храните във всяка страна от Европейски Съюз - това предлага еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис, представен от БНР. Поводът е разпространяването на яйца, нечисти с фипронил, в редица европейски страни, в това число и в България.

Ще подобрим връзката във връзка с рисковете сред Комисията и страните-членки, даде обещание комисар Андрюкайтис и добави:

Нашата цел е да запълним празнотите при потреблението на системата за бързо реагиране за сигурността на храните, както и при тази за съдействие и администрация. Ще мислим по какъв начин да сложим по един върховен представител по сигурност на храните във всяка страна-членка, с цел да сме сигурни, че информацията идва бързо и се употребява дейно.

Андрюкайтис посочи, че концепцията към момента се разисква и не е ясно тъкмо по какъв начин ще се осъществя. По-рано еврокомисарят по правораздаването, потребителите и равенството на половете Вера Юрова още веднъж съобщи, че не може да има две Европи по повод качеството на храните. Разработва се обща методология за тестване на продуктите, съобщи тя:

Ще влагаме към 1 млн. евро в подготовката на методология, която е създадена от Европейския център за проучвания.Ще имаме предварителни резултати от нея към края на годината.

България изиска дружно с други страни от Централна и Източна Европа общ законов механизъм в Европейски Съюз, който да спре двойния стандарт при храните. Юрова посочи, че към този момент няма данни, които да показват, че продуктите биха могли да нарастнат в някои страни от Източна Европа, в случай че съставките им се трансформират.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР