Да говориш, да злословиш срещу другите, е много лош грях,

...
Да говориш, да злословиш срещу другите, е много лош грях,
Коментари Харесай

Главният равин на Нидерландия Бенямин Яков пред участниците в Международната конференция "STOP HATE SPEECH": С езика може да съживиш някого, може и да го убиеш

" Да приказваш, да злословиш против другите, е доста неприятен грях, тъй като с езика може да съживиш някого, може и да го убиеш ". С тези думи основният равин на Нидерландия Бенямин Яков се обърна към участниците в Международната конференция " STOP HATE SPEECH ", която бе открита на 05.12.2022 година от основния прокурор на Република България Иван Гешев.
 
 Главният прокурор Иван Гешев Главният прокурор Иван Гешев Източник: Zonanews
Събитието, проведено от Прокуратурата на Република България, взаимно с Европейската еврейска асоциация, продължава и през днешния ден, 06.12.2022 година То e първото от сходен мащаб у нас с над 130 участника - основни и висши прокурори от страни от Европейския съюз и района, висши духовници от разнообразни вероизповедания, представители на държавни институции, неправителствени организации, университетските среди, правозащитници, цивилен деятели и други
 
" Езикът на омразата не е единствено по малкия екран и радиото, а е и сред хората. Ако човек е травмиран, той може да се трансформира от естествен човек в нарушител. Какво можем да създадем, по какъв начин можем да се борим с антисемитизма? ", попита Бенджамин Яков, който приказва в границите на панела с тематика " Противодействие на закононарушенията срещу вероизповеданията ".
 
" Иска ми се да има повече такива конференции в Европа. Тук са се събрали специалисти, адвокати и представители на неправителствени организации, които търсят разнообразни правни и политически способи да се борят с езика на омразата ", съобщи модераторът на панела Александър Бенджамин от Европейската еврейска асоциация.
 
В рамките на полемиките прочувствена история описа Керен Нол, чиято баба – френската гражданка от еврейски генезис Мирей Нол - е била измежду оживелите от Холокоста, само че по-късно става жертва на ликвидиране по антисемитски аргументи. " Според речниците омразата нормално е резултат на боязън, яд или възприятие след контузия. При някои хора това се култивира от ранна възраст, става част от културата им, от това кои са те. Всички сме отгледани с полезности, които ни дефинират през днешния ден. Баба ми Мирей Нол беше удивителна жена и обичаше живота. Тя ми споделяше да употребявам момента да пребивавам пълноценно и без боязън ", сподели Керен Нол пред препълнената зала.
 
" Баба ми беше убита от двама мюсюлмани. Мразя ли всички мюсюлмани? Не. Страхувам се от всички екстремисти. В памет на баба ми се обричам на светлината и избрах да приказвам намерено. Обръщам се към всички водачи – изберете светлината и изберете пътя ", прикани тя.
 
Представителят на католическата черква Александър Мошев, който също бе участник в панела " Противодействие на закононарушенията срещу вероизповеданията ", зададе въпроса: " Как да тръгнем по пътя на изцелението от самостоятелните и групови рани, нанесени от омразата и разделянето, от незачитането и отрицанието на другия, другия, по-слабия? " И отговори с думите на папа Франциск: " Заедно можем да потърсим истината в разговора, в спокоен диалог или в буен спор ".
 
Негово Преосвещенство Белоградчишки свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съобщи, че доста постоянно, говорейки за верни връзки сред хората, е належащо да се сложим на мястото на другия. " Независимо кой е, какъв е, от кое място е, какво носи в сърцето си. И тогава, това, което ще влияе, ще бъде не омразата, а любовта ", уточни Негово Преосвещенство.
 
 Главният мюфтия Мустафа Хаджи и свещеник Поликарп Главният мюфтия Мустафа Хаджи и свещеник Поликарп Източник: Zonanews
Участник в конференцията " STOP HATE SPEECH " бе и доктор Мустафа Хаджи, основен мюфтия в Главното мюфтийство в България.Той акцентира, че омразата вреди най-вече на този, който я изпитва. " Неправилното схващане на религиозните постулати и правила нанася щета най-много на хората, които изповядват тази вяра. Ние в България живеем дружно ", уточни доктор Мустафа Хаджи и благодари на представителите на правосъдната власт за дейната роля в битката с закононарушенията от ненавист. " Само любовта, разбирателството и положителното отношение към всички хора е в положение да избави човечеството. В противоположен случай ние решаваме да се самоунищожим ", сподели още той.
 
Александър Оскар, ръководител на Организацията на евреите в България " Шалом ", благодари на основния прокурор Иван Гешев за организацията на събитието. " Важно е да работим дружно, както в България, по този начин и в Европа, с цел да се противопоставим интензивно на езика на омразата. Защото той рано или късно минава във физическа експанзия. Да не оставаме безучастни, когато към нас човеконенавистните идеологии лишават нашето бъдеще и бъдещето на нашите деца ", прикани Александър Оскар.
 
Доц. доктор Симеон Гройсман, началник на дисциплината " Право и вяра " в магистърската стратегия " Защита на главните права " в Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " показа тезата си дали религиозното може да е източник и обект на ненавист в епохата на " интернет-тълпите ": " Религията е една висока сфера за другарство с Бога, а общественото напрежение, обвързвано с ненавистта към другите, не се базира на някаква религиозна изчерпателност. Нашата ера е ера на интернет-тълпите. Без това събитие няма по какъв начин да разберем необятното разпространяване на понятието език на омразата. Всеки, живеейки в своя балон, чете в интернет " приятелите си " и стартира да счита, че всеки, " обикновено мислещ, мисли като него ".
 
За тези хора другото придобива един " налуден облик ", уточни доцент Гройсман и добави, че вижда наказателното право като извънредно средство за противопоставяне на обществените проблеми, като език на омразата и закононарушенията от ненавист. " Ако чакаме прокуратурата и съдилищата да са решителният бранител против омразата, значи сме на обществения разлом ", заключи той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР