Да говорим за здравеопазване в този момент е тежко и

...
Да говорим за здравеопазване в този момент е тежко и
Коментари Харесай

Здравната ни система има нужда от цялостна реорганизация, смятат от Възраждане

Да приказваме за опазване на здравето в този миг е тежко и отговорно. Тежко тъй като коронавирусът е обсебил и страха на мнозина и вниманието на всички и не на всеки му е до разбори и заключения за какво стигнахме до тук.
Факт е, че от 91-ва година насам, проблемите в опазването на здравето стават все по-тежки. Започна се с преобразуването на лечебните заведения в търговски сдружения и основаването на Здравната каса. Може и да е имало положителни планове тогава с тези дейности, само че те се изродиха. Избра се модел на НЗОК, противоположен на нашия демографски профил и с това се заложи доплащането от пациентите во веки веков! Вериги и частни “болници ” обират облагата от публичните фондове, а за държавните лечебни заведения останаха непечелившите здравни услуги – недофинансирани клинични пътеки, неосигурени, пациенти от маргинални общности, запуснати и тежки случаи. Като резултат – здравните “барони ” станаха милионери, държавните лечебни заведения останаха с големи задължения и кадрово обезкостени, от партия Възраждане.
Няма равнопоставеност сред държавни и частни здравни заведения. През миналите години политическите сили, управлявали системата - Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори", Движение за права и свободи, ГЕРБ, ВМРО-БНД и компания нищо не направиха да трансформират това състояние.
 Мнение: Хаосът, който сега убива хора, е резултат на ясна тактика Мнение: Хаосът, който сега убива хора, е резултат на ясна тактика
" До тази заран мислех, че хаосът в здравната ни система сега е резултат на липса на организация. Но здравният министър преди мал...
Здравната каса не се ръководи дейно, в противен случай – тя систематично се източва. При основаването си през 2001 година, НЗОК е с бюджет 628 млн. лева През 2014 година е 2.8 милиарда лева Почти пет пъти повишен! През 2021 година ще бъде 5 милиарда и 341 милиона лв.! Осем пъти и половина повишен бюджет на НЗОК от началото на нейното основаване! Но усили ли се качеството на опазването на здравето 8 пъти, както би следвало при подобен бюджет? Сами си отговорете! Пет милиарда и 341 милиона заложени в бюджета на касата, само че няма пари за незабавна помощ, даже един медицински хеликоптер няма, българите умират пред медицинските заведения. А клиничните пътеки? Държавни и частни лечебни заведения източват Касата посредством тях. Нима ръководещите не знаят това?!
Както не знаят и за лобисткото субсидиране на избрани медикаменти от НЗОК, тъй като били „ единствените на пазара ”, които оказват помощ на пациента?! Така фармацевтичните компании, които ги оферират натрупат милиони, заплащат си където би трябвало и унищожават конкуренцията.
Днешните ръководещи позволиха 5 000 лекари да изоставен България през последните 10 години? И по 1 000 медицински сестри годишно! А в този момент безсрамно молят да не натоварваме здравната система, тъй като нямало лекари и сестри. Лекари и сестри, които те прогониха.
Пет министри на опазването на здравето смени Борисов до в този момент. От Ана – Мария Борисова до днешния министър проф. Костадин Ангелов.
Същият, който непрестанно приказва за идващите ваксини, които хората „ непринудено “ щели да си изберат. Поредния психически напън над българите, които към този момент не имат вяра на държавното управление и гледат на всичко, което идва от него като опасност.
 Сигнал: Не одобриха майка ми в болница, а когато го направиха - не я лекуват Сигнал: Не одобриха майка ми в болница, а когато го направиха - не я лекуват
" На 11.11.2020 година се наложи да извикаме Бърза помощ за моята майка, която не се усещаше добре. След тяхното посещаване се установя...
Същият, който трагично съобщи: „ Разумът ни споделя, че е нужно да предприемем нови ограничения ….За мен най-важно е опазването на живота и съм подготвен да поема всякаква отговорност. Всеки живот има значение ”.
Ами като има значение, какво правихте от март месец до в този момент? Като има значение какво направихте, с цел да няма толкоз гибел от рак, инсулт, инфаркт? Какво направихте, с цел да задържите в страната лекари и сестри? Къде ви е проекта за справяне с рецесията Ковид? Какво направихте, с цел да няма боязън в хората от наложителна гибел при Ковид, а здрав разсъдък за предотвратяване от него? Какво направихте, с цел да работят обикновено останалите в страната лекари, сестри, джипита? Еднакво ли значение има за вас животът на Борисов или на Каракачанов и елементарния човек, щом твърдите, че „ всеки живот има значение ”.
Въпросите са съвсем риторични. Затова от Възраждане ще кажем: Усилията ви са закъснели, и каквото и да вършиме, резултатът ще е краткотраен, тъй като за 11 години ръководство здравето на народа не беше за вас народен приоритет. Магистралите са хубаво нещо, само че когато по тях пътуват и елементарни коли, освен първокласни джипове.
Ако ние от Възраждане имахме опция да взимаме управнически решения с цел да се оправим с Ковид рецесията, най-малкото щяхме да предприемем няколко явни неща, с цел да смекчим удара. Като да вземем за пример:
Вместо джипове и първокласни коли щяхме да закупим в допълнение най-малко 40 коли за спешна помощ, с цел да могат здравните служащи да обезпечат профилиран превоз за нуждаещите се.
 Заркова: Хаосът в опазването на здравето някои го усещат, като умират на стълбищата Заркова: Хаосът в опазването на здравето някои го усещат, като умират на стълбищата
" Хаосът в опазването на здравето бил ”усещане, което не дава отговор на истината ”, оповестява ни отраслов зам.-министър. Само чувство. С...
Щяхме да организираме незабавни приемни центрове и инфекциозни лечебни заведения единствено за пациенти с диагноза или със подозрения за Ковид, с цел да има колите за спешна помощ къде да докарат пациентите, където те ще се диагностицират и незабавно ще стартира лекуване.
Щяхме да разработим съответна система за набиране, обработка и обявяване на статистическа информация.
Щяхме още от месец март да наберем доброволци, които до есента да обучим и подготвим, вместо да ги търсим в последния миг.
Щяхме да осигурим центрове за кръвна плазма във всички регионални центрове - 60 хиляди лева за един уред не е непостижима сума за бюджета, щяхме да ги осигурим, вместо да събираме пари за дарения и да подаряваме една численост като благодеяние, както направиха ГЕРБ в Плевен.
Щяхме още през летните месеци да изготвим електронните посоки за ПСР проби и да организираме обособена процедура за прегледи, за приемане на посоки и за тестване на хора със симптоматика, тъй че да не се заразяват по коридорите и на опашките.
 Мнение: Медиците ни са изкупителните жертви на безхаберието на властимащите Мнение: Медиците ни са изкупителните жертви на безхаберието на властимащите
" Преди години измежду приятелите ми, съвсем като анекдот, се разказваше случката с един прочут лекар-патоанатом. Човекът бил буен риболовец и в...
Щяхме да се придържаме към научнообоснованите нормативи за оповестяване на зараза. Нямаше да плащаме нещо не създадено, не тествано и не знайно какво, като възможна евентуална бъдеща ваксина, Нямаше да я предлагаме и прилагаме всеобщо, а деликатно, на непринуден принцип и със система за набиране, класифициране и анализиране на цялостна статистическа информация за вероятни странични резултати в дълготраен проект.
Ковид обстановката все в миналото ще свърши. Но здравната система ще остане и ще има потребност от деликатна, само че безапелационна метаморфоза. И в случай че нашите сънародници ни гласоподават доверие, първата работа на Възраждане ще бъде в незабавен порядък да се ремонтират най-важните системи в страната – опазване на здравето, обучение, стопанска система.
По отношение на опазването на здравето най-важно за нас ще бъде проверка на цената и отчитането на „ клиничните пътеки “, преосмисляне на условията към медицинските заведения, преустановяване на източването на НЗОК, унищожаване на монопола й, равнопоставеност на държавни и частни здравни заведения, преустановяване на лобизма в системата на опазването на здравето, благоприятни условия и условия за кариерно развиване на медиците ни, тъй че да не напущат България, партньорството с пациентските организации.
Това е дребна част от нещата, върху които сме мислили и можем да осъществяваме с общи старания – на професионалната общественост, на пациентите, на политиците и на гласоподавателите, приключват от партията.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР