Да говори срещу корупцията човек, санкциониран по списъка Магнитски“, е

...
Да говори срещу корупцията човек, санкциониран по списъка Магнитски“, е
Коментари Харесай

Пеевски нанася мощен удар, но юмрукът на Радев е доказал своята ефективност

Да приказва против корупцията човек, глобен по листата „ Магнитски “, е все едно човекоядец да се възмущава от използването на месо. Затова и може да се стигне до тъкмо противоположния резултат - поради лицата, които нападат президента, последният да се трансформира в главния изразител на публичното неодобрение. И упованията към възможния предстоящ политически план на Радев да се трансфорат в преобладаваща политическа настройка. След което президентът само би трябвало да се остави да бъде понесен от масите, написа Георги Георгиев в коментар за " Гласове ".

След интервал на остри вътрешни противоречия сглобката като че ли откри механизма за естественото си действие. Подялбата на власт и запаси укроти пристрастеностите на участващите в ръководството партии и измести фокуса от възприятието на вътрешна незадоволеност към търсене на все нови способи за облекчаване на влстови и материални упоритости.

Но тъкмо тази хубавичко конформистка прегръдка на властта ще се трансформира в главен риск за участниците в сглобката партии. Докато те се караха между тях и поддържаха чувството за взаимната си нетърпимост, обществото бе по-склонно да приема тяхното взаимоотношение и да преглежда ръководството като единствения излаз за излизане от това положение на политиката в интервала 2021-2023 година, което ни бе описвано като безвремие и невъзможност.

Последните дейности на ГЕРБ, ПП- Демократична България и Движение за права и свободи унищожиха радикално този мит. На фона на тяхното ръководство и служебните кабинети, и ходенето до урните на всеки четири месеца наподобяват като варианти за предпочитане. В този смисъл оттук нататък, сглобката може да ръководи единствено през механичното си болшинство в Народното събрание, без повече да се надява, че някак си ще убеди обществото в полезността на своето битие. Образно казано, морковът бе изпуснат и единствено тоягата е разполагаем.

В ПП-ДБ се надяват, че еврозоната ще осмисли някак си тяхното ръководство, само че това е следващата им самозаблуда, каквато бе и смяната в Конституцията. Дори да приемем скоро еврото, в злободневен аспект това ще бъде чисто жълтопаветен триумф, до момента в който в народен мащаб ще бъде възприето като следващия неуспех. С грандиозни измерения.  Още занапред може да се предскаже, че грамадното болшинство от потребителите ще са уверени, че новата валута е довела до забележителен скок на цените, без значение от това, какво ще регистрира статистиката. И ще имаме следващия образец за това по какъв начин се разраства пропастта сред власт и общество. Усещането, което стои в основата на днешното политическо статукво и може би ще се трансформира в негов модератор или заличител. Така или другояче, тъкмо сегашната власт, със своите дейности, основава изискванията и средствата за настъпване на радикална смяна в страната.

Определени среди в сглобката ясно съзират надигащата се заплаха. И откакто обществото не може към този момент да бъде нито умилостивено, нито излъгано, остава то да бъде изплашено. Този курс през днешния ден най- ясно се въплъщава от Делян Пеевски. Бруталните му офанзиви към президента, подкрепени с дейности от подвластната му прокуратура и подчинената му публицистика, демонстрираха, че към този момент се намираме в един политически мизансцен, от който се чака да дискредитира президента, до степен, че той не единствено да не може да продуцира нов политически план, само че да бъде и лишено от достоверност неговото опозиционно държание.

Ваденето на каузи от нафталина и припомнянето на остарели кавги е опит да се прокара внушението, че не Радев е индивидът, който може да приказва за корупция и честност в ръководството. Планът е огромен, само че страда от един значителен недостатък - основното настоящо лице. Да приказва против корупцията човек, глобен по листата „ Магнитски “, е все едно човекоядец да се възмущава от използването на месо. Затова и може да се стигне до тъкмо противоположния резултат - поради лицата, които нападат президента, последният да се трансформира в главния изразител на публичното неодобрение. И упованията към възможния предстоящ политически план на Радев да се трансфорат в преобладаваща политическа настройка. След което президентът само би трябвало да се остави да бъде понесен от масите.

Следващите две цели, които преследва Пеевски могат да доведат до същите резултати. Явният му опит с държанието си да умилостиви почитателите на ПП-ДБ, за да може по-лесно да преглътнат бъдещите назначения на фрагменти на Движение за права и свободи в регулаторите, надали ще сработи. Тук към този момент въпросът опира до формата, а не до наличието. Прекалената гласност на Пеевски вбесява жълтопаветниците до степен, те да пренебрегват наличието на неговите изяви. В този смисъл идното систематизиране на 80 места в 17 регулаторни органа, ще бъде канско тестване за градската десница. И неслучайно Кирил Петков загатна, че този развой би трябвало да се разтегли оптимално дълго. Защото шока от него е в положение да довърши ПП-ДБ.

И най-после, Пеевски обезверено се стреми посредством краен евроатлантизъм да се освободи от хватката на „ Магнитски “. Той не просто дава решаваща поддръжка към ръководството, само че и си присвои облика на фактическия водач на сглобката. С което напряко крещи към американците, че не може острието и мотора на евроатлантизма в България да бъде в „ Магнитски “. Но на „ Козяк “ са пределно наясно, че Пеевски е в ръцете им, до момента в който попада в листата. Бъде ли изваден от там, той ще стане доста по-автономен. А надали може да бъде вкаран повторно в „ Магнитски “, без това да трансформира глобата във водевил.

От тази позиция, Пеевски нанася мощен удар, само че с разперени пръсти. Опитва се да реализира голям брой цели, без да разполага нито с облика на достоверен представител, нито да има някаква социална сила зад себе си. От друга страна, юмрукът на президента е потвърдил своята успеваемост. С него той по този начин размаза ГЕРБ преди три години, че тази партия е принудена и през днешния ден от позициите на първа политическа мощ да има единствено един собствен министър в кабинета. Все едно е Български земеделски народен съюз на Николай Ненчев. И въпросът не е единствено по какъв начин ще отговори Румен Радев. Ако той покаже колебливост или обликът му бъде задоволително дискредитиран, това няма да заздрави ръководството. А единствено ще разреши да се появи политическа опция, отвън обсега на президентсвото. Реши ли българинът да се разделя с едно ръководство, нищо не може да го спре. Дори и насъбрания горчив опит, че новото е постоянно по-лошо от остарялото.

Свързани публикации: Властта се крепи на измами и изменничества, а Денков наподобява неугледно даже на фона на Беров и Орешарски

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР