Да е свято делото на братята Кирил и Методий, да

...
Да е свято делото на братята Кирил и Методий, да
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Да е свято делото на братята Кирил и Методий

" Да е свято делото на братята Кирил и Методий, да знаем жанр и Отечество, да бъдем здрави и горди българи. " Този привет към българите насочи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова на вчерашния празник на Светите братя Кирил и Методий. Тя се включи в тържеството на Националната гимназия за антични езици и просвета " Св. Константин-Кирил Философ ", чийто ученик е. Корнелия Нинова взе участие всяка година в празника на учебното заведение, който се организира обичайно пред паметника на светите братя пред Националната библиотека. Горда съм, че има такива будни деца и че Класическата гимназия продължава да държи високо духа на образованието, науката и културата, сподели тя.
Десетки настоящи и някогашни възпитаници и преподаватели се събраха, с цел да отбележат дружно празника на Свети Кирил Философ. Министър Нинова беседва със свои съученици и учители, а доста от днешните възпитаници си направиха селфи с нея. " Тук има толкоз младежи, които четат на старобългарски, пеят на латински, доста интелигентни, доста четящи ", разяснява Нинова.
Министър Нинова показа, че Класическата гимназия й е дала необятна обща просвета, тя е място, където имаш доста редкия късмет да изучаваш старобългарски, старогръцки, латински и да се учиш от античната история. " Горда съм, че съм приключила НГДЕК и че гимназията има такива възпитаници през днешния ден ", сподели още тя.
Патронния си празник означи и Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ". 11 май е и професионален празник на библиотечните и осведомителните експерти. По този мотив бе открита изложбата " Олтари на националната памет " с 26 преписа на " История славянобългарска " на Паисий Хилендарски. 10 от тях са цифровизирани. Те са съпроводени от пояснителни текстове и илюстративен материал, обвързван с историята и мястото на основаването на преписите.
Националната институция означи и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на неговата история.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР