Да е берекет и през прага да прелива“. С тази

...
Да е берекет и през прага да прелива“. С тази
Коментари Харесай

Млад асистент от Аграрния стана цар на виното СНИМКИ

„ Да е благодат и през прага да прелива “. С тази остаряла българска благословия ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. доктор Христина Янчева откри през днешния ден двойния празник – на лозаря и винаря Трифон Зарезан и на Факултета по Лозаро-градинарство. Тържеството събра стотици посетители от страната и чужбина на учебно-опитната лозаро-винарска база на вуза в с. Брестник. Между тях бяха министърът на образованието Красимир Вълчев, регионалният шеф Здравко Димитров, специалисти от Министерство на земеделието, дипломати, ректори на университети, шефове на професионални гимназии от цялата страна, предприемачи и други.

По традиция след водосвет бяха зарязани лозите, а звук за ритуала даде основен помощник доктор Боян Сталев. Той бе коронован за цар на виното от декана на Лозаро-градинарския факултет доцент доктор Иван Брайков. За мен е чест, с горделивост ще нося тази купа. Благодарен съм на управлението за гласуваното доверие и давам обещание да съм грижлив собственик, сподели доктор Сталев и подкани гостите да вземат лозарски ножици.

Преди това подсети значимото предписание на лозаря, че първо би трябвало да се обърне на изток, след това да отреже пръчката през остарял клин, след което да полее лозата със светена вода и вино, с цел да бъде благословена бъдещата годишна продукция. Сред гостите зарязали първи, бе министърът на образованието Красимир Вълчев. Той похвали материалната база на Аграрния университет и достиженията на образователното заведение.

Радостен съм, че през последните години винената промишленост на страната се развива сполучливо. А промишлеността е добра с помощта на положителното образование и квалифицираните фрагменти, които излизат от Аграрния университет в Пловдив, сподели министър Вълчев. Проф. Янчева с горделивост означи, че в влиятелна рейтингова ранглиста, челните позиции заемат специалностите Растителна отбрана, Растениевъдство и Животновъдство. Те, както и другите специалности са желани и от българи, и от чужденци. В момента по разнообразни стратегии в АУ има студенти от ЮАР, от Франция, от Молдова, от Монголия, които също участваха на празника.

Ректорът на вуза акцентира, че тази година Учебно-опитната винарска маза ще чества 50-годишен празник. Построена е през 1969 година и е единствената маза в България за микровинификация с пробен темперамент. В нея се съхраняват виновност от над 50 сорта грозде, като най-старото е от 1967 година В лозовите насаждения на АУ, които се простират на 185 хектара се отглеждат над 400 сорта грозде.

Проф. Янчева сподели още, че предходната есен, в границите на фестивала Дефиле на младото вино, винарската маза е спечелила два наградата „ Златен Дионис “ за Сира 2018 в клас вино, готово за консумация, и „ Сребърен Дионис “, също за Сира 2018. Тържеството продължи с дегустация на виновност и кръшни хора.

Снимки Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР