Да държат инфлацията под контрол, но да не вредят на

...
Да държат инфлацията под контрол, но да не вредят на
Коментари Харесай

Зелена светлина за намаляване на лихвите на големите централни банки

Да държат инфлацията под надзор, само че да не вредят на икономическия напредък е комплицираното уравнение, пред което са изправени централните банкери на всяка една стопанска система.

За задачата те разполагат с разнообразни принадлежности, само че най-мощният от тях без подозрение е равнището на главните лихви по разнообразни интервенции.

През 2021 година на фона на растяща инфлация и неизясненост по отношение на развиването на пандемията от КОВИД-19 и нейните отблясъци в стопанството на страната, първа от огромните централни банки в света " Банк ъв Ингланд " (Bank of England) реши да увеличи своя лихвен % (от 0,1 на 0,25 на 100, при 5,25 на 100 към момента).

Този четвъртък Швейцарската национална банка (Swiss National Bank) пък стана първата, която реши да намали главната си ставка от 1,75 на 1,50 на 100, откакто разгласи, че инфлацията към този момент стабилно е в диапазона 0-2 %, поставяйки самобитен завършек на така наречен световни лихвено стягане, което бе предшествано от най-високата инфлация за над 40 години.

За миналия 27-месечен интервал лихвите в Съединени американски щати набъбнаха от 0-0,25 на 100 през май 2022 година до 5,25-5,5 на 100 сега. През юни 2022 година инфлацията в най-голямата международна стопанска система доближи рекордните от 80-те години на предишния век 9,1 на 100.

В еврозоната Европейската централна банка (ЕЦБ) усили и трите си съществени лихви, като от негативни към юли 2022 година по някои от интервенциите (-0,5 на 100 депозитното облекчение, 0 на 100 по главните интервенции за рефинансиране и 0,25 на 100 по пределното кредитно улеснение) те доближиха през септември 2023 година рекордни стойности от основаването на валутния съюз (съответно 4 на 100 по депозитното облекчение, 4,5 на 100 по главните интервенции по рефинансиране и 4,75 по пределното кредитно улеснение). През март т.г. тези равнища бяха непокътнати за четвърти следващ път.

Курсът към по-ниски съществени лихви

Централните банки по света са на стартовата линия (или към този момент са стартирали, в тази ситуация на Швейцария) към намаление на лихвите, се показва в разбор на Ройтерс. Пътят надолу обаче ще наподобява по-различно и няма да бъде съпроводен от " фойерверки " като този нагоре, който бе белязан от внезапни придвижвания, обявявани на поредни съвещания.

По оценки на анализатори и съгласно поръчките на самите централни банки понижението на ставките ще се прави на допустимо най-малки стъпки с периодически паузи поради страховете, че свръхниската безработица може още веднъж да разпали инфлацията, която към момента е над целевите нива.

Тази седмица Управлението за федерален запас (УРФ) на Съединени американски щати остави непроменени лихвените си проценти, въпреки да уточни, че през настоящата година ще стартира тяхното понижаване.

" Вярваме, че нашият лихвен % евентуално е в своя пик за сегашния цикъл на паричната политика и че в случай че стопанската система се развие като цяло съгласно упованията, евентуално ще бъде уместно да стартираме да понижаваме лихвите в някакъв миг тази година ", съобщи президентът на УФР Джером Пауъл.

Според анализатори думите на Пауъл демонстрират желание за " гълъбова политика " макар нарасналите прогнози на УФР за растежа на стопанската система.

Дни след съвещанието на ЕЦБ, което се организира при започване на месеца, президентът на банката Кристин Лагард съобщи, че през юни ще бъде взето решение дали лихвите ще стартират да падат. Управителят на немската централна банка " Бундесбанк " Йоахим Нагел през вчерашния ден също уточни, че е допустимо понижаването на лихвите да започва през юни, без това да значи, че тези дейности ще продължат в същия ритъм до края на годината.

Именно забавянето на стопанската система на Германия може да се окаже спомагателен тласък за намаление на лихвите и по тази причина гуверьорът на " Бундесбанк " е измежду тези, които ясно посочват по-конкретен интервал за намаляване на ставките от страна на ЕЦБ.

" Все още не сме достигнали момента, когато можем да понижим лихвите, само че нещата се движат в вярната посока ", уточни шефът на " Банк ъв Ингланд " Андрю Бейли в документално изказване.

" Банк ъв Ингланд " в този момент чака инфлацията да спадне под задачата от 2 на 100 през второто тримесечие на годината (показателят доближи връх от 11,1 на 100 през октомври 2022 година - бел. ред.) поради въздействието на решението на финансовия министър Джереми Хънт този месец да замрази още веднъж данъците върху горивата.

Според вложителите се чака УФР, ЕЦБ и " Банк ъв Ингланд " да осъществят понижения от по единствено 75 базисни пункта до края на тази година, на три стъпки от по 25 базисни пункта - дребни ходове по отношение на скообразното повишение на лихвите през 2022 година.

Все отново тези банки не са първите, които понижават лихвите. Някои от разрастващите се стопански системи като Бразилия, Мексико, Унгария, както и Чехия към този момент започнаха дейности за понижаване на лихвите, само че финансовите пазари наблюдават огромните централни банки, чиито решения оказват прекалено въздействие върху финансовите принадлежности.

На този декор наподобява, че " зелената светлина " за понижаване на лихвените проценти е дадена от спадащата инфлация и в Съединени американски щати, и в Швейцария и Англия, както и поради опасенията, свързани с икономическия напредък на Германия, които би трябвало да влязат в новите калкулации на основното уравнение за централните банки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР