Да дарим надежда на дете в беда. Това е надсловът,

...
Да дарим надежда на дете в беда. Това е надсловът,
Коментари Харесай

"Българската Коледа": Как след като едва говори, малкият Стоян вече казва "Обичам те" на родителите си

" Да дарим вяра на дете в неволя ". Това е надписът, под който се организира 21-вото издание на благотворителната самодейност " Българската Коледа ".

През отминаващата си година, от дарения са събрани повече от 3 милиона и половина лв., с които е купена инсталация за 26 лечебни заведения в страната. Финансова помощ получиха и близо 600 деца с тежки хронични болести.

Днес 8-годишният Стоян може да каже на мама, тати и батко, че ги обича. До преди пет години обаче това било немислимо. Детето казвало едвам няколко думички.

Лечението на Николета с хормона на растежа се чака да продължи много напред във времето

„ Стоян се роди недоносен в осмия месец. В началото си мислехме,че има закъснение в развиването поради по-ранното раждане, само че се оказа по-сериозно. За страдание се оказа с церебрална парализа, квадрипареза. Не може да движи и четирите си крайника, да има съгласуваност, да върви обикновено, да приказва обикновено “, споделя майката на момчето Люба Алексова.

Родителите не се отхвърлят от борбата, стартират да го водят на рехабилитации, плуване, посещават и два пъти седмично логопед. И дребните триумфи идват.

„ От първия миг, в който го видях, до в този момент мога да кажа с ръка на сърцето, че е огромен приказливко - приказва, прави цялостни фрази, споделя, не изпуска съюзи и предлози. Каквото и да му се подаде, се радва. Обича топки, конструктори, с карти да играем с думи, приказки обича “, разяснява логопедът Величка Алексива.

И тази година помощта е за децата с повреден слух

Тази година момченцето е тръгнало и в първи клас.

Величкка Алексиева

„ Много ни е потребна помощта, която получаваме от „ Българската Коледа “, тъй като логопедичната терапия не се покрива от страната. Рехабилитацията има процедури, които покрива, само че логопедичната се покрива напълно от родителите. За неговата диагноза и за положението, в което беше като бебе, е превъзходен. За хората в профил може да не може доста неща. Но за мен  е превъзходен, научи се на доста неща - да приказва, да стои седнал, за деца с неговата диагноза това е мъжество “, споделя още майката на Стоян.

Благотворителната самодейност ще продължи до края на ноември 2023 година

Родителите му са уверени, че би трябвало самообладание, с цел да дойдат и  огромните триумфи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР