Да дарим надежда на дете в беда“. Това е надсловът,

...
Да дарим надежда на дете в беда“. Това е надсловът,
Коментари Харесай

„Българската Коледа“: Как кампанията помогна на дете с ДЦП

„ Да дарим вяра на дете в неволя “. Това е надписът, под който се организира 21-то издание на благотворителната самодейност „ Българската Коледа “.

Благодарение на проявената съпричастност на хиляди българи, през отиващата си година самодейността разполагаше с бюджет от над 3 милиона и половина лв., с които беше купена инсталация за 26 лечебни заведения в страната. Финансова помощ получиха и близо 600 деца с тежки хронични болести.

Снимка: bTV

Николета се ражда преди 3 години прибързано в 7-ия месец, като тежи едвам 800 грама. Вследствие на това е с детска церебрална парализа и Синдром на Силвър Ръсел, обвързван с ниско тегло и растеж на детето. Днес тя тежи едвам към 7 кг.

„ Ходим на рехабилитация три пъти седмично, един път на плуване, и настрана идва жена вкъщи, която не сме в рехабилитационния център, която прави рехабилитация у дома, три пъти седмично също “, сподели Моника Петрова, майка.

Снимка: bTV

Преди няколко месеца, след генетични проучвания, лекарите предписват на Николета лекуване с хормон на растежа.

„ С което се надяваме, до една степен има възможност да подкрепи и разпределяне на мускулите, които при нея, нейната форма на ДЦП е пластична, т.е. тя е доста стегната. И се надяваме да повлияе добре освен тежестта и растежа, ами и мускулатурата “, съобщи Моника.

Уредът е последно потомство неонатален респиратор и е първият и единствен в България

Един флакон от хормона на растежа обаче, който е задоволителен за към седмица, коства 300 лв..

„ Доста са, които са непостижими за съвсем всички български фамилии, като то почне ли се, би трябвало да се слага всеки ден. Не се пропуща това лекуване. Просто би трябвало всеки ден, без значение от изискванията, защото въпреки всичко е хормон, то не може да се слага през днешния ден, на следващия ден, когато на нас ни е комфортно. Започне ли се слага всеки ден и се стопира вероятно при лекарско предопределение “, изясни още дамата.

С помощта на отпуснати средства от „ Българската Коледа “, фамилията съумява първоначално да закупи 10 флакона.

И тази година помощта е за децата с повреден слух

„ Мисля, че е доста хубава самодейност, тъй като дава опция на ужасно доста деца да получат било лекуване, лекарства, съоръжение. Просто хора, които нямат опция да си закупят, „ Българската Коледа “ им оказва помощ “, сподели Моника.

Очаква се лекуването на Николета с хормона на растежа да продължи много напред във времето. Затова фамилията ѝ още веднъж ще кандидатства за разпределяне на средства от „ Българската Коледа “ след привършване на наличното количество с вярата още веднъж да бъдат утвърдени.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР