Да, Булгаргаз сезира ДАНС на 21 декември във връзка с

...
Да, Булгаргаз сезира ДАНС на 21 декември във връзка с
Коментари Харесай

Скандалът с договора за евтиния газ от Азербайджан и Булгаргаз става все по-голям

Да, " Булгаргаз " сезира ДАНС на 21 декември по отношение на изтекла информация по клаузи от контракта с азерския снабдител на газ. Това е неприемливо – да се вадят документи. Това би могло да докара до последствия за " Булгаргаз ". Има превратни тълкувания и това може да докара до напрежение. Подробно сме описали случая. Това разгласи шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов.

На въпрос на bTV кой изнася информация, отговорът беше по две линии – Българската газова асоциация и блогъри. Не знам къде може да е другаде договорът, най-вероятно КЕВР, добави Павлов.
КЕВР мисли за новата цена на природния газ
Днес, 29 декември, Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще организира намерено съвещание, на което ще бъде разисквана нова цена...
Прочети повече
Азербайджан може да има искания към " Булгаргаз " и може да има въздействие върху самия контракт, предизвести Павлов. И уточни, че имало доста остро писмо от Баку – в него към този момент не се приказва за прекъсване на доставки, а Азербайджан да бъде осведомен за всички стъпки, които " Булгаргаз " подхваща, с цел да спре осведомителния теч и да бъдат осъдени виновниците. Затова и ДАНС следва да откри по какъв начин е изминал договорът, споделя Павлов.

Попитан какъв брой газ получаваме от Азербайджан, което е комерсиална загадка, Павлов не отговори, а единствено изясни по какъв начин газът следва да минава през интерконектора с Гърция, който не е приключен. Не можем да одобряваме газа и подлежим на наказания – започнаха диалози газът да бъде доставян по различен маршрут. Доставят се количества, които може да се разреши, сподели Павлов и най-после уточни – малко над 1/3 от 1 милиарда куб. метра годишно. Това беше разкрито от ръководителя на КЕВР Иван Иванов в излъчено онлайн съвещание на КЕВР, който беше надалеч по-точен в числата – 35%.

" Булгаргаз " не се е отказвал от количества от азерския газ. Но те доставят толкоз, колкото е допустимо съгласно инфраструктурата, повтори Павлов след няколко въпроса дали е подписал документ, с който се трансформират доставяните количества. И не можа да каже какъв брой губи България от неналичието на цялостната доставка. Но акцентира още веднъж – Азербайджан няма обвързване да доставя през различен газопровод, с изключение на през незавършения интерконектор с Гърция.

Единият вид за доставка е през Турция, само че там няма съглашение за междусистемна съгласуваност и по тази причина се употребява маршрут през Гърция, съгласно Павлов.
Радев приказва с президента на Азербайджан особено и поради газа
Перспективите и опциите за следващо развиване на съдействието сред България и Азербайджан, в това число в региона на енерг...
Прочети повече
Павлов изрично отхвърли, че " Булгаргаз " тегли газ от хранилището в Чирен и ги продава на борсата. " Евентуално, в случай че има свободни количества, които не са взети от клиентите, ги продаваме на борсата ", добави той, само че с конкретизиране, че си има график за изтегляне и той би трябвало да се извърши.

Още: Лобисти нападат Булгаргаз в полза на Русия?

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР