Да бе, да бе, да бе, знам, че не ви

...
Да бе, да бе, да бе, знам, че не ви
Коментари Харесай

Аз или чай - в нас или бай бай |

Да бе, да бе, да бе, знам, че не ви интересуват други вести с изключение на тези за доцент Мангъров, министър Ангелов, пиенето на витамин D и чиповете с 5G на Бил Гейтс, само че тия дни на полето на родния шоубизнес се случи вест, която изцяло засенчи всичките ни паники, всичките ни грижи и всичките ни страхове.

Дуетът Павел Пав и Венци Венц се разцепи!!!

Какво, вие си мислехте, че единствено дясното у нас може да се цепи ли? Помислете си отново?

В шоубизнеса, драги мои, цепенето е нещо напълно особено. Как другояче си обяснявате обстоятелството, че има 8 групи, които носят името Boney M , още 10, които се споделят Gipsy Kings , а група Фанданго...е, не, група Фанданго си я има, там не е имало никакво сцепване.

Както и да е, да не изпадаме в словесни еквилибристики, а да се върнем на тематиката на тематиките. Павел Пав и Венци Венц, явно повлияни от времената на обществена изолираност, пуснаха независими песни.

Странно решение на двамата богатири на детско-юношеския чалга-поп-рап в това твърдо и мъчно време. Време, в което даже братя Аргирови се събраха още веднъж, с цел да изпеят беквокалите в песента - химн на Банкя, а единственият, който още не се е събрал със себе си е артистът Стратия, само че това е друга тематика - мъчителна и тъжна за мен, като меломан и познавач българската поп музика.

Песента на Павел Пав " Топъл чай " е пусната на 8 октомври. В нея се споделя за топлата напитка, която се добива чрез безжалостна употреба на хората в Цейлон и други региони в света. Тази билкова примес се кисне в топла вода, прибавя и се резенче лимон, лъжичка мед и, в случай че сте по-смели и дръзки, 50 грама ром (за своеволен и декадентски искра в очите).



Песента е посрещната задушевно от почитателите на българската музика - досега тя има 147 898 проявления в You Tube. Но да се върнем на самата ария.

За този поетичен опус Павел Пав е избрал хармонична градация, обвързвана с класическата хармонична структура тоника - субдоминанта - доминанта. Още в първия такт приглушеният и непрозрачен тон на семплиран роял Бьозендорфер, само че който честотно са били орязани високите, ни подсказва, че песента не е просто любовна ода. Тя е и нещо като тъжно, гузно опрощение пред обичаната.

Следва текст, заслужен за любовната поезия на Хайне, Лорка и бай Кольо от село Пишурка, Монтанско (вчера минах през това село, има такова, да не кажете, че не съм правилен пред фактите).

" Когато е зима и в теб, и на открито
Чай ти нося
Когато кошмари те будят от сън
Топъл чай ти нося
Когато се сърдиш и имаш проблем
Чай ти нося
Когато казусът е основно във мен
Топъл чай ти нося

Когато се чувстваш сама на света
Чай ти нося
И нервите ти са съвсем на ръба
Топъл чай ти нося
Когато светът е отстранен от нас
Чай ти нося
Когато гласът не звучи като глас "

И до момента в който първият куплет звучи меланхолично, квазидепресивно и даже някак трансцедентално, във втория влизат ударните. Разбира се в темп " регетон " (разбирай - лоен анадолски гюбек). Ниските ударни в сета свирят присъщата ритмика, състояща се от четвъртина с точка, последвана от осмина и две четвъртини при непрекъсната осминкова пулсация в чинелите.

Клипът включва разнообразни съставни елементи, довеждащи общата визия до сюрреалистична картина на ранния Салвадор Дали, която в малко по-късен стадий ще премине в късния Борис Дали - извънредно красива брюнетка танцува, след това се е топнала във вана, която, кой знае за какво, се намира на равнищата (може би тази равнища е благосъстоятелност на дядото на Павел Пав и там садят рапица, слънчоглед, целина, пащърнак и лайкучка).

В идващия кадър песента за чая продължава, само че Павел Пав е към този момент на мотора с мацката, а в текста се случва припев:

" Милион, милион, милион, милион,
Да, видях милион звезди
Но за мен, само че за мен, само че за мен, само че за мен
Но за мен единствено една си ти "

Павка, батенце, и аз за измаам 580 чаши чай за 3 минути, до момента в който чувам твоя опус иска ми се привидят милион звезди. А бе какъв е тоя чай, дето го пиете, бре, да не е от някакви неразрешени вещества??????????

Припевът за секунди обаче усложнява хармонията - тук към този момент имаме не 3, а цели 4 акомпанимента. Е, единият е повтаряне, само че да не го вършим на въпрос - прогресията следва до минор, сол минор, фа минор и сол минор. А моторът се носи ли, носи и по какъв начин го пият тоя чай в придвижване не знам....

Венци Венц обаче залага на надалеч по - екстравагантна творба. Песента " Аз или нас " е пусната няколко седмици след " Топъл чай " на сътрудника Павел Пав, само че към този момент има забележителните 95 292 гледания.



Още с първите тактове на тази творба ще усетите, че нещо не е наред.

Нещо не е както би трябвало. И то излиза наяве, когато послушате интрото.

Търговско отделение СЪЩО Е САМО С ПИАНО КАТО ТОВА НА ПАВЕЛ ПАВ, НО Е С ЕДИН АКОРД В ПОВЕЧЕ!
ДА ВИДИ ТОЯ ПАВЕЛ ПАВ, ЧЕ ВЕНЦИ ВЕНЦ ЗНАЕ ПОВЕЧЕ АКОРДИ!!!


Песента на Венци Венц е мажорна - фа можор, четири четвърти. А хармоничната градация следва тоника, тризвучие на шеста степен, субдоминанта.

Докато Павел залагаше единствено на тоника, субдоминанта и доминанта, тук Венци го удря в земята с акомпанимента на шеста степен - ре минор - който внася една особена церемониалност...и е едно към едно с хармонията на именитата ария на Боб Марли " No woman, no cry " (която е кварта по-ниско, в до мажор, само че е със същата прогресия).

Мислите, че това е потрес? Почакайте малко. Следва втори, надалеч по-силен от първия. Идва втори такт от интрото и там има друга хармонична структура - тоника, доминанта и тоника. Което прави песента неведнъж по-сложна от тази на сътрудника Павел - тя има цели два разнообразни акомпанимента в структурата си.

Третият огромен потрес, който ви чака единствено след още няколко секунди обаче е сложен за осмисляне - Венци Венц запява. И пее! И то без аутотюн!

" Чашата кафе до теб
Приготвена с обич
Те гледа какъв брой сладко спиш
Да те завия съм подготвен
Нормално ще е да бъркаме
И може да боли
Затова те апелирам, беб
Сама реши "


Тук излиза наяве каква е драмата сред двамата сътрудници на сцената Павел Пав и Венци Венц - единият пие чай, а другия - кафе. Но не можем да не забележим несъгласието в текста на Венци Венц - по какъв начин по този начин ще прави кафе на жена си, а след това ще я постави да спи?

Абе това, младите кофеина за нищо го немате, бе!!!

Междувременно песента се извива с постепенно движение, акомпаниментите си се нижат един след различен, само че барабани по този начин и не влизат. А по какъв начин ни се искаше, ех, по какъв начин ни се искаше и тук да чуем едно " туп - ца, туп - ца " и да врътнем лекинко задните си елементи, но на...любов, тъга, потиснатост - на открито е есен, Мангъров се е превъзбудил, Мутафчийски го нема, здравният министър написа повече заповеди, в сравнение с Шекспир - драми и ние слушаме и припяваме дружно с Венци Венц:

" Аз или нас
Аз или нас, нас, нас
(х7)

Аз или нас
Аз или нас, нас, нас
(х7) "

В края на клипа се появява брюнетка гола до кръста, която гушка Венци Венц (дай Боже всекиму) на фона на хубостта на KLETA MAJKA BALGARIQ!

Ех, че хубаво е да слушаш модерни български поп песни от каталога на Вирджиния, мисля си аз.

Да, те са нелепи, те са всичко това, което не мога да претърпявам, само че, въпреки това, когато послушам няколко минути сходни опуси, се укротявам, че на този свят COVID-19 въобще не е най-страшното, което може да ни се случи.

Тази констатация, несъмнено, не важи за Павел Пав и Венци Венц. Просто си го мислех и не знам за какво го споделих с вас...

А в този момент ви оставям, тъй като Бил Гейтс ми е заречен този следобяд 1800 лв., раздава ги в Доспат. С тях може и аз да фотографирам някой клип и след това, кой знае - може пък да го пусна в You Tube със заглавие  " Вижте песента на Мицов, преди да бъде изтрита ". ..

Аз или нас? Чай или кафе? Лоботомия или бг поп?

Оставям ви сами да си отговорите на тези мъчителни въпроси.

Досвиданя!!!!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР