Да, българският футбол е в криза. Националният тим е зациклил

...
Да, българският футбол е в криза. Националният тим е зациклил
Коментари Харесай

Футболът - най-популярният спорт в България

Да, българският футбол е в рецесия. Националният отбор е зациклил на криво-ляво равнище, с епизодични експлоадирания и по-скоро пасивна, в сравнение с въодушевена игра. Да, клубните тимове са надалеч от славните си години в европейските шампионати. Да, феновете по стадионите понижават. Но... Въпреки неразбориите във БФС, митингите, свадите и напрежението, футболът си остава най-обичаният и всеобщ спорт в България. В публикацията ще разбираем за какво любовта към великата игра в никакъв случай няма да изчезне.
Разбира се, футболът е повече от спорт. Той е просвета, той е общественост. Той е обвързван с политика и държавен авторитет, с детски школи и бизнес партньорства, с шоубизнес и забавление. Дори да играете с  , да носите фланелката на обичания тим освен на мач, да пеете с агитката или по какъвто и да е различен метод да усилите тръпката, футболът ви свързва в едно огромно семейство, а любовта се предава от потомство на потомство.
Силата на положителното - когато агитките се обединят зад кауза
Безпрецедентното избавление на “Левски ” с дарения и всеобщо пазаруване на клубни карти сплоти синята общественост и потвърди до каква степен могат да стигнат последователите в положителните си планове. Пред угрозата да бъде заставен да разгласи банкрут поради неплатени задължения към Национална агенция за приходите, тимът можеше да разчита на правилните си почитатели, които го измъкнаха от блатото с общи старания. Левскарите са най-големият капитал на клуба, именуван “отбор на народа ”. Всеки отбор би желал толкоз вярна аудитория - и във възходите, и в паденията. А образци не липсват - и те дават вяра оттатък футбола.
Пловдивските Ботев и Локомотив имат буйни последователи, които застават дружно зад положителни дела за детски центрове и лечебни заведения в града. Те излязоха на общ митинг, поради бавните градежи на стадионите им. В Стара Загора почитатели на Берое организират коледна акция към този момент 14 години. Средства за лекуване на деца и възрастни събират и последователи на Арда - Кърджали, Дунав - Русе, Лудогорец и други. Това се случва и във Велико Търново, а платформата „ За нашата татковина, за нашите деца “, поддържана от почитатели на ЦСКА, събира средства за лекуване на хора от страната. Местни фракции на “сините ” дадоха положителни образци, помагайки на хора със специфични потребности, в неравностойно състояние и други. Да, футболът сплотява, което е изключително нужно през днешния ден.
Когато историята дава надежда
ЦСКА детронира европейския отличник Ливърпул на именития Боб Пейсли през 1982 година и стига полуфинал за КЕШ. През 80-те “армейците ” печелят и против настоящия еврошампион Нотингам Форест, а Левски отстранява два пъти Щутгарт в разнообразни шампионати. През 90-те “сините ” надиграват шотландския хегемон Глазоу Рейнджърс. След това “червените ” отстраняват Байер Леверкузен. В историята по-назад има “синя ” победа над Аякс след дузпи и още доста български победи, чак до историческата 1960 година, когато “армейците ” повалят Ювентус. Няма по какъв начин да изредим всички достижения, само че и тези са задоволителни, с цел да топлят сърцата на почитателите.
През 2014 година Лудогорец записва първата победа на български отбор в групите на   срещу Базел. За да стигне до групите, отборът от Разград отстранява румънския Стяуа в паметен реванш, почнал с пасив от 1 гол от първия мач, доста драма и изравнително попадение в 90-та минута. След червен картона на вратаря Владо Стоянов и заради изчерпани смени, бранителят Козмин Моци принуждава под рамката и избавя две дузпи. Днес една от трибуните на клубния стадион носи името му, а тимът може да се похвали с победи над Лацио, Партизан (Белград), ПСВ (Айндховен) и Динамо (Загреб).
Магията на младите лъвове
Играчи като Христо Стоичков и неговото златно потомство, Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилян Петров, а в този момент Кирил Десподов, който прави възторг в гръцката лига, вършат разликата и трансформират футбола в представление, което въодушевява. Головете на Камата за Барселона още се въртят в обществените мрежи, както и попадението със странична ножица, гениалните финтове и мекото прекъсване на топката на Бербатов по британските игрища. Наличието на български играчи на най-високо клубно равнище в Европа не е въпрос единствено на това да имаш гении, само че и да умееш да работиш вярно с тях. Които са    за огромния футбол?
Филип Кръстев се завърна в Европа, с цел да укрепи Цволе в елитната дивизия на Нидерландия. Никола Илиев вкара голове за младежката групировка на Интер. Валентин Антон и Димо Кръстев се изявяват в Серия Б в Италия, а Илия Груев - младши - в Чемпиъншип. По родните игрища също блестят гении, като Слави Шопов и вратаря Пламен Андреев. Докъде ще стигнат? Предстои да забележим, само че се надяваме да е надалеч. 
Във футбола това, което се случва на зеления килим, е плод на напъните на мениджъри, треньори, сътрудници, психолози, експерти по хранене и още куп хора, чиято работа остава зад кулисите. Магията на футбола изисква отдаденост, класа и темперамент, а от време на време, несъмнено, и шанс. И точно тя е повода за неразрушимата обич към тимове и футболисти, които са били, са или ще бъдат там, където заслужават.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР