Да бъдеш убиец в България е доста примамливо, защото ще

...
Да бъдеш убиец в България е доста примамливо, защото ще
Коментари Харесай

Убивай българи – Калпакчиев е насреща

Да бъдеш палач в България е много примамливо, тъй като ще излезеш от пандиза доста преди присъдата ти да изтече. Гарантирано е от арбитър Калин Калпакчиев. Днес бяха оповестени претекстовете за предварителното освобождение на Джок Полфрийман, който излежаваше 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Оказа се, че позитивните характерности, дадени за килъра от Българския хелзинкски комитет и двама пастори, са един от претекстовете на Апелативният съд да пусне на независимост австралиеца, излиза наяве от оповестената стенограма от съвещанието на съда в четвъртък. Същият този комитет през 2015 година номинира убиеца за “Човек на годината”, тъй като основал съдружие, което щяло да се бори за правата на пандизчиите.

Въоръжен с сходни “сериозни” претекстове съдията на “Америка за България” и непосредствен до кръга “Капитал” Калин Калпакчиев анулира решението на Софийски градски съд да остави килъра зад решетките и го пусна, макар доказателствата на прокурора и на юрисконсулта на пандиза, че наказаният нито се е разкаял, нито се е поправил. “Положителният развой е почнал през 2016 година, т.е. по времето, когато е наближавало той да изтърпи в действителност половината от наложеното му наказване, което е съображение той (Полфрийман), да изиска условно предварително освобождаване”, споделя прокурор Трифонова.

Юрисконсултът на Софийския затвор показва, че в случай че австралиецът бъде освободен предварително, резултатът ще бъде, че “специалната предварителна защита не е постигнала задачата си, не е оказала нужното превъзпитателно влияние на ограничения от независимост и за това приказва неговото демонстративно протестно държание и противоречие с налаганите ограничавания, неспазване на разпоредбите, които е открила пенитенциарната система”. Самият Полфрийман се ожали от чиновниците на пандиза, които не се грижели за правата му. “Ако излизам условно предварително, желая да не преставам моята активност, като част от Българското затворническо съдружие. Ако не бъда пускан, също ще не преставам с промените на българската затворническа система, това е към този момент моя пристрастеност и ориентация”, съобщи пред магистратите килърът. Той разгласи, че към този момент има обезпечена работа на три места – в България, Австралия и Германия. Той се похвали, че със стачки, митинги и обжалване е направил налични ограничения за поощрения и разнообразни стратегии зад решетките. От думите му стана ясно, че е научил български език в пандиза, приключил е висше обучение. Той се похвали, че е превел част от кръвнината, без да посочи, че от 400 хиляди лева, които дължи на роднините на жертвата Андрей Монов, е дал единствено 6000 лева

От претекстовете на съда стана ясно, че Полфриймън е изтърпял 11 години, 8 месеца и 21 дни от 20 годишната присъда, настрана са му приспаднати 1 година 8 месеца и 14 дни, поради това, че е работил в пандиза. Той преподавал британски на пандизчии, “участвал в трудови, просветителни и обучителни действия, което е доказателство, за поправянето на осъдения”, считат ръководителят на правосъдния състав Калпакчиев и двете съдийки – Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Те регистрират риска от рецидив, откакто австралиецът бъде пуснат, на 17 точки от 100 вероятни.

Полфрийман бе откаран в Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци, където ще остане до издаването му на годни персонални документи. Австралия няма дипломатическо посланичество у нас и документите му ще бъдат издадени от посолството на страната в Атина.

Христо Монов, татко на убития студент Андрей Монов:

Съдия Калпакчиев сподели какъв брой е подвластен

“Точно преди празнуването на Деня на независимистта, арбитър Калин Калпакчиев сподели какъв брой сме подвластни. Решението на съда е срам за България и насмешка с българите. Тези хора просто извършиха поръчката от господарите им, които им заплащат. Хубаво е, че фотосите им ги има, особенно на Калпакчиев. Хората като го срещнат могат и имат право да изразят отношението си и благодарността към него, че опозори България”, сподели пред “Труд” Христо Монов, татко на убития студент.

“Андрей обичаше България и щеше да се осъществя тук. Иронията е, че той учеше право и щеше да е добър. Според мен той се обръща в гроба”, сподели Крум Лозев, съученик на убития Андрей Монов.

Часове след делото

Съдията разисква Гешев, вместо решението си

Скандалният арбитър Калин Калпакчиев избра да разисква избора на основен прокурор, вместо да изясни за освобождението на Джок Полфрийман. Часове след възмутителното си решение, той съобщи в ефира на БТВ, че ръководещите и кръговете към Иван Гешев имали интерес от удобна медийна среда. За освобождението на килъра обаче единствено промълви, че доказателствата сочели, че все още нямал наложени санкции. И прикани обществото да не се ожесточава и да се търси метод с нарушилите на закона да се работи и да не бъдат изключвани от обществото. Само преди по-малко от месец Капакчиев анулира доживотна присъда на палач на 5-годишно дете. Той върна делото против Герман Костин, защото правата на подсъдимия не били до дъно зачитани. Калпакчиев бе и арбитър докладчик по делото “Сапард”, което ще се запомни с това, че по случая в Германия разследваните към този момент бяха в пандиза, до момента в който у нас процесът се точеше с години. Накрая оправда подсъдимите. Калпакчиев е ръководител на Съюза на съдиите и името му се свързва с връзки с подсъдимия Иво Прокопиев и кръга “Капитал”. Преди месеци той съобщи и присъединяване в протест на “Да, България”, проведен от кръга “Капитал”, нарушавайки етичния кодекс на магистратите. Като член на Висш съдебен съвет съвсем нямаше съвещание, в което той да не е бил причина за скандал.

Името на другата съдийка от състава Весислава Иванова пък бе забъркано в скандал с дело за обир и ликвидиране, което е отлежавало 15 година Тя също е в редиците на Съюза на съдиите – организация която получава пари от подразделения на “Отворено общество” на Джордж Сорос.Тя бе и в състав на Софийския апелативен съд, който отхвърли да се занимава с делото за приватизация на 33% от ЕВН, по което подсъдими са някогашните министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев. В медиите на Прокопиев тя от години е стартирана като ортодоксален магистрат.

За третия арбитър от състава Виолета Магдалинчева през днешния ден стана ясно, че е била с изключително мнение за освобождението на Полфрийман.

Премиерът Бойко Борисов: Всички знаем какъв е отговорът

“Като министър председател не мога да си разреша да разясня решение на български съд.

Всички знаем какъв е отговорът, само че аз не мога да си разреша да го кажа”, съобщи министър председателят Бойко Борисов за стартирането от пандиза на австралиеца.

Той обаче добави, че споделя мнението на други политически групи, които се оповестиха срещу решението.

Корнелия Нинова, Българска социалистическа партия: Подигравка, срам, грозно решение

“Като човек и политик споделям, че това е насмешка с жертвите, с техните фамилии, с тъгата на хората, с възприятието за правдивост и отмъщение.

Това още по-остро слага въпроса да не се ползва кратко произвеждане и понижаване на присъдата. Подигравка, срам, грозно решение на българския съд”, съобщи лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Главният прокурор Сотир Цацаров: Всеки би трябвало да си носи отговорност

“От една страна най-лесно е да кажа, най-тактично, или най-дипломатично, че решенията на съда не се разясняват. В съответния случай обаче ще кажа, че всеки би трябвало да носи отговорност за това, което прави. Ако кажа още нещо, то ще е крещящо пренебрежение към съответния правосъден състав”, разяснява основният прокурор Сотир Цацаров.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР